Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajské páteřní nemocnice ošetří obyvatele Ukrajiny bezplatně. "Papíry" pro VZP musí počkat

03. 03. 2022 | 19:19

Další pomoc pro přišedší obyvatele Ukrajiny, která jim ulehčí začátky na novém místě, připravil Liberecký kraj. Po dohodě s řediteli čtyř páteřních krajských nemocnic je v těchto zdravotnických zařízeních pro Ukrajince zajištěna bezplatná zdravotní péče.

zdravIrmaOrdinaceNoha
ilustrační archivní foto

„Chceme se postarat o uprchlíky stejně jako o vlastní. Začínají mnohdy z ničeho, v jiné zemi, kde se mluví jim neznámým jazykem a musí vyřizovat spoustu náležitostí včetně zdravotního pojištění. Administrativa se však občas komplikuje a může se stát, že někdo bude potřebovat ošetření dříve, než získá registraci u VZP. Proto jsme se rozhodli k tomuto kroku,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V Libereckém kraji nabídnou bezplatné ošetření Krajská nemocnice Liberec, Nemocnice s poliklinikou v České Lípě, Nemocnice Jablonec nad Nisou a Masarykova městská nemocnice v Jilemnici.

LK/Jan Mikulička