Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajský hygienik vyzval lidi, aby nejezdili do zasažených míst. Každý má zodpovědnost za sebe a své děti

03. 03. 2020 | 17:16

Liberecký krajský hygienik dnes vyzval obyvatele Libereckého kraje, aby nejezdili do oblastí zasažených koronavirem a aby vůbec omezili cestování. Obrátit se chce také na podniky a školy, které by měly využít svých možností a omezit služební cesty i soukromé výjezdy do postižených oblastí.

coronaRouška
ilustrační foto

Po jednání krajské epidemiologické komise to novinářům řekl ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Vladimír Valenta.

"Lidem samozřejmě hrozí, že mohou onemocnět a v místě zůstanou zavřeni v karanténě a nebo do karantény spadnou po návratu. Tady to potom znamená omezení jak pro ten podnik, tak pro tu školu nebo třeba pro zdravotnická zařízení, protože i těch se výzva týká," uvedl Valenta.

Už minulý týden vydal takové nařízení rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina. Na univerzitě platí zákaz pracovních cest do rizikových oblastí. Studenti a zaměstnanci, kteří z rizikových oblastí přicestovali, musí respektovat čtrnáctidenní lhůtu v domácí karanténě a nevstupovat na půdu školy. Kontakt s univerzitou mají omezit pouze na telefonický nebo písemný.

Liberecký kraj podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) připravil informační leták s připomenutím základních hygienických pravidel, který do svých schránek dostanou všichni obyvatelé kraje. "Pokud má někdo kašel, teplotu, potíže s dýcháním, měl by zůstat doma a kontaktovat svého praktického lékaře telefonicky. Čtyři dny před začátkem jarních prázdnin v kraji se připojuji k výzvě, aby si každý rozmyslel, zda vycestuje. Každý má zodpovědnost za sebe a své děti," řekl Půta.

Novým typem koronaviru je nejvíc postižena pevninská Čína, v Evropě testy nákazu potvrdily ve 30 zemích. Nejpostiženější je Itálie. V Česku zatím testy potvrdily onemocnění u pěti lidí. V Libereckém kraji zatím koronavirus žádný z osmi provedených testů neprokázal. Nějakou formou karantény prošlo v kraji podle Valenty 12 lidí, hospitalizován nikdo nebyl. Aktuálně je v domácí karanténě šest lidí, další tři čekají na výsledky testů.

čtk