Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajským vítězem v soutěži Historické město roku 2020 je Dubá. Stříbrný je Nový Bor, bronz bere Jilemnice

01. 02. 2021 | 12:14

Historickým městem roku 2020 v Libereckém kraji se stala Dubá na Českolipsku. V soutěži je nováčkem. Porota ocenila, jak se město se 1700 obyvateli péči o městskou památkovou zónu věnuje. Na druhém místě skončil loňský vítěz Nový Bor, třetí je Jilemnice, která ocenění získala v roce 2012. ČTK o tom dnes informovala mluvčí libereckého pracoviště Národního památkového ústavu Alžběta Sakařová. Dubá bude kraj reprezentovat v celostátním kole soutěže.

DUBÁ3
Foto: NPÚ

Dubá má více než 750 let dlouhou historii, první zmínka o městě pochází z roku 1253. Na jejím území je více než 80 objektů zapsaných na seznamu kulturních památek. Porota mimo jiné ocenila obnovu, kterou prošlo Masarykovo náměstí, kde bývala dříve velká nevyužitá travnatá plocha. Nahradila ji dlážděná plocha, která slouží trhům a kulturním akcím. Podstatnou rekonstrukci podstoupila v posledních letech i bývalá sušárna chmele. "Obnovená sušárna chmele v Dubé se stala dokonce vítězem krajského kola soutěže Památka roku 2020," doplnil člen poroty Václav Němec.

archivní foto

Foto: Pepa Středa

Nejstarší písemný doklad o existenci sušárny a sířírny chmele na jižním okraji Dubé je z roku 1877. V době největšího rozmachu pěstování chmele v oblasti bylo ve městě podobných sušáren šest, dnes zůstala jediná. Objekty jsou jedinečnou technickou památkou střední Evropy. Typické jsou pro tuto stavbu dvě válcovité věže, které nejsou v Čechách obvyklé. Jejich střecha připomíná obrácený trychtýř, obdobné se častěji objevují v Anglii. Město pracuje na obnově areálu od roku 2017 i za finanční podpory kraje.

Soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón vyhlašuje ministerstvo kultury ve spolupráci se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národním památkovým ústavem od roku 1994. Do krajského kola soutěže v Libereckém kraji se letos přihlásila jen tři města, která se podělila o umístění. Loni zvítězil Nový Bor na Českolipsku, předloni ocenění získala Lomnice nad Popelkou na Semilsku.

čtk