Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kuželovitá silueta vrchu Bukovec je rájem květin a odmění turisty výhledem

07. 10. 2021 | 10:58

Jedním ze symbolů Jizerských hor je kuželovitá silueta vrchu Bukovce, který se do výšky 1005 metrů vypíná nad osadou Jizerka. Je to výrazný čedičový kopec na východním okraji Jizerských hor. Pokrývá jej přírodní rezervace o rozloze téměř 60 hektarů, jejíž hranice kopírují úpatí hory. Rezervace chrání vzácné výlevy čediče, které jsou největší v celých Jizerských horách.

Bukovec lk
Foto: LK

Bukovec odmění turisty, kteří jej zlezou, pěkným rozhledem. „Za dobrého počasí je možné vidět z vrcholu západní část Krkonoš. Vzhledem k příznivé předpovědi počasí na říjen bude určitě dost příležitostí si takový pohled dopřát,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Díky čedičovému podkladu se na Bukovci vyvinula bohatá flóra. Z chráněné květeny lze jmenovat úpolín, lýkovec jedovatý, prhu arniku či jestřábník oranžový. Pouze na Bukovci se vyskytují vemeníček zelený, kropenáč vytrvalý, popřípadě oměj různobarevný. Pod vrcholem Bukovce na jeho jihovýchodním úpatí jsou patrné stopy po důlní činnosti a starých lomech.

Zajímavosti přírody v okolí Bukovce popisuje naučná stezka Tři iseriny, která je nejstarší naučnou stezkou v Jizerských horách. Vznikla v roce 1971 a nyní je 12 kilometrů dlouhá. Její trasu lemuje 28 informačních tabulí, které seznamují s geologickým uskupením Bukovce, s ekosystémem rašeliniště Jizerky a Velkou Jizerskou loukou na polském území.

LK/Jan Mikulička