Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvalita vody ve většině sledovaných vodních ploch je výborná. Znovu se otevře koupaliště v Košťálově

22. 06. 2023 | 10:19

Kvalita vody ve většině venkovních koupališť v Libereckém kraji je výborná. Zhoršenou mají čtyři ze 34 umělých nádrží, rybníků, jezer či přehrad, které hygienici v kraji pravidelně kontrolují. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

koupalChrasracaTit
ilustrační foto

Na druhém z pěti stupňů hodnocení jsou přírodní koupaliště v Zákupech, Nedamově u Dubé na Českolipsku a v Sedmihorkách v Českém ráji. Mírně zhoršenou kvalitu vody v těchto rybnících značí snížená průhlednost. Hygienici lidem doporučují, aby se po koupání v nich osprchovali. Riziko zdravotních obtíží je malé.

Ještě o jeden stupeň horší kvalitu má voda v Máchově jezeře u Doks na Českolipsku. Stejně jako v předchozích letech to je kvůli zvýšenému výskytu sinic. Třetí stupeň hodnocení hygieniků značí, že voda v jezeře není vhodná ke koupání citlivých jedinců, mezi něž patří těhotné ženy, děti či alergici. I po koupání v Máchově jezeře by se lidé měli na základě doporučení hygieniků osprchovat.

Naopak výborná kvalita vody je například v Hamerské jezeře na Českolipsku či zatopeném lomu Kristýna v Hrádku nad Nisou na Liberecku i přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou. S koncem června zahajuje sezonu i většina umělých koupališť v kraji. Po dvou letech bude v provozu také koupaliště v Košťálově na Semilsku, které je po modernizaci zhruba za 43 milionů korun. Slavnostní zahájení sezony v Košťálově chystají na sobotu.

čtk