Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli očekávanému růstu nákladů na energie plánuje kraj přidat svým příspěvkovým organizacím 560 milionů

07. 11. 2022 | 14:41

Liberecký kraj hledá na příští rok dodavatele elektřiny a plynu pro sebe a své organizace, ale také pro další města a obce. Vypsal pět zakázek dohromady za bezmála 553 milionů korun včetně DPH. Jak už jsme informovali tiskovou zprávou LK, kraj počítá s nákupem energií za spotové ceny, v soutěži tak hledá vlastně obchodníka, který nabídne nejlepší marži. Ta nesmí včetně DPH překročit 454 korun za megawatthodinu, řekl dnes ČTK ekonomický náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

elektřinaČEZ
archivní ilustrační foto

"Zodpovědností kraje je postarat se o veřejné služby, které zajišťuje. Zastropování cen energií nám umožnilo zajistit provoz našich příspěvkových organizací. Neplánujeme žádná omezení jejich provozu. Ředitelé mají za úkol zajistit standardní úsporná opatření, jaká nyní provádí každá odpovědná rodina a domácnost. Nákup energií na spotovém trhu má za cíl ušetřit peníze jak kraji, tak i státu," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Kraj pro nákup energií zvolil takzvaný dynamický nákupní systém, se kterým má dlouholeté zkušenost. Nakupuje tak spotřební materiál, ale například i telekomunikační služby. "Je rychlejší než standardní způsob nákupu, jako je například otevřené řízení, které v průměru trvá tři měsíce. Dynamický systém trvá deset dnů a dá se i zkrátit. Máme tam registrované dodavatele, takže můžeme očekávat, kdo nám nabídku podá," řekl Miklík. Nabídku v tomto systému mohou podat jen registrované firmy, to je podle něj výhoda proti burze, kde kraj dodavatele dopředu nezná.

Kraj vypsal pět zakázek - maloodběr a velkoodběr u plynu, vysoké napětí a nízké napětí u elektřiny, a samostatně v soutěži hledá dodavatele silové elektřiny pro Krajskou nemocnici Liberec. V případě elektřiny končí lhůty pro nabídky v úterý 15. listopadu dopoledne a v případě plynu v pondělí 21. listopadu. V dynamickém nákupním systému jsou podle Miklíka registrování velcí dodavatelé jako ČEZ ESCO, innogy Energie, Pražská plynárenská, nebo CONTE.

Kvůli očekávanému růstu nákladů na energie plánuje Liberecký kraj přidat svým příspěvkovým organizacím v příštím roce 560 milionů korun, to je zvýšení o více než 40 procent, víc peněz půjde i do dopravy. V rozpočtu na příští rok počítá na energie se zhruba 460 miliony korun, je to o 350 milionů víc než v letošním roce, tedy více než čtyřnásobek. "Díky zastropování cen se nám rozpočet kraje na příští rok podařilo nastavit tak, abychom nemuseli omezovat žádné veřejné služby," dodal hejtman.

čtk