Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli vydatným dešťům mohou mírně stoupat řeky v Jizerských horách a Krkonoších. Povodňová bdělost platí od dnešního večera

05. 10. 2021 | 11:33

Vydatný déšť může mírně zvednout hladiny řek, které odvodňují Jizerské hory a Krkonoše. Povodňová bdělost, tedy nejnižší stupeň varování, platí pro několik regionů Libereckého a Královéhradeckého kraje, a to od dnešního večera do středečního rána. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pro východní část republiky dnes platí varování před silným větrem.

pocasivoda5
Archivní foto, Artur Irma

"V důsledku nasycení půdy a očekávaných intenzivnějších srážek očekáváme na tocích odvodňujících Jizerské hory a Krkonoše místy dosažení prvního stupně povodňové aktivity," uvedli meteorologové. Výjimečně může napršet až 30 litrů na metr čtvereční za šest hodin.

Při prvním povodňovém stupni se voda ještě nevylévá z břehů, problémy ale mohou nastat kvůli zvýšenému odtoku vody či podmáčení stromů. Lidé by se měli vyvarovat pohybu v korytě toku a sledovat aktuální situaci.

Povodňová bdělost se v Libereckém kraji týká okolí Liberce, Jablonce nad Nisou, Frýdlantu, Jilemnice, Semil, Tanvaldu a Železného Brodu a platí také v regionech Trutnov a Vrchlabí v Královéhradeckém kraji.

Ve východní polovině Česka bude přes den i v noci foukat silný vítr, který může v nárazech dosáhnout rychlosti přes 65 kilometrů v hodině. Mohl by lámat stromy, případně způsobit menší škody na objektech.

čtk