Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

LDN v kraji nové pacienty nepřijímají, následnou péči nabídla nemocnice v Tanvaldu

27. 03. 2020 | 16:24

Léčebna dlouhodobě nemocných, jež patří pod libereckou nemocnici, nepřijímá nové pacienty. Souvisí to s opatřeními v zamezení šíření koronaviru. Obdobně postupují i další LDN nemocnic v Libereckém kraji. Pacienti z LDN patří mezi nejohroženější skupiny obyvatelstva novým koronavirem.

seniorPuzzle
ilustrační foto

"Pečlivě sledujeme stav jak personálu, tak všech pacientů. V případě příznaků bude pacient vyšetřen a izolován," uvedl dnes pro ČTK mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Podle něj nové pacienty nepřijímají, navíc je LDN s kapacitou 98 míst naplněna. "Oddělení následné péče je provozně rozdělena na více částí, aby se minimalizovalo riziko rozšíření jakékoliv infekce," dodal.

Jablonecká nemocnice pro svá dvě pracoviště Léčebny dlouhodobě nemocných s kapacitou 67 lůžek nepřijímá nové pacienty, aby zamezila riziku zavlečení nákazy. "Nepřesouváme ani pacienty z jiných oddělení," uvedla mluvčí nemocnice Petra Hybnerová. Personál byl rozdělen na dva týmy, které se v práci střídají po týdnu. Na dvě izolované skupiny jsou pracovníci rozdělení pro případ, že by někdo onemocněl COVID-19 nebo musel nastoupit do karantény. "Aby v takovém případě mohl okamžitě nastoupit druhý tým," dodala Hybnerová.

Ani jilemnická nemocnice pacienty zvenčí nepřijímá. "Jen z našich oddělení," uvedl ředitel nemocnice Jiří Kalenský. Na LDN v Jilemnici mohou mít až 80 pacientů. "Je tam zvýšený hygienický režim," řekl. I pro personál patří přísnější opatření. "Musí být absolutně zdráv. A ti, co byli v karanténě, musí projít vyšetřením, abychom měli jistotu, že jsou v pořádku," dodal. V karanténě má nemocnice podle něj asi deset pracovníků, u všech je to po návratu ze zahraničí.

V případě nutnosti pomoc nabídla soukromá nemocnice v Tanvaldu. "Nabídla, že by v případě potřeby stáhla k sobě následnou péči ze všech nemocnic, aby se v nich uvolnil prostor při větším výskytu nemocných s COVID-19," řekl dnes po jednání Krizového štábu Libereckého kraje náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Ministerstvo zdravotnictví dnes navíc vydalo i mimořádné opatření pro domovy pro seniory a podobná lůžkové zařízení. Podle něj musí vyčlenit pro případně nakažené desetinu své kapacity, musí mít zvláštní sociální zařízení. Teprve pokud by zařízení sociální péče kapacitně či personálně péči o nakažené seniory nezvládala, vyčlení se pro ně místa v nemocnicích.

čtk