Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká a jablonecká městská hromadná doprava pojede od pondělí v prázdninovém režimu

23. 10. 2020 | 17:38

V Liberci a Jablonci nad Nisou omezují v souvislosti s koronavirovými opatřeními a úbytkem cestujících městskou dopravu. První omezení dopravy přinesly jízdní řády už v minulém týdnu, od pondělí 26. října se bude stejně jako na jaře jezdit podle prázdninových jízdních řádů. V Jablonci se změny dotknou pouze provozu v pracovních dnech, to Liberec redukuje spoje i o víkendech, zjistila ČTK.

MHDLiberecMML
Foto: FB Liberec.cz

Podle mluvčího libereckého dopravního podniku Tomáše Krebse se dopravce rozhodl spoje zredukovat kvůli výraznému úbytku cestujících ve snaze snížit náklady a tedy i ztráty společnosti. "Žádáme cestující, aby se pečlivě seznámili s jízdními řády," řekl Krebs. Zcela zrušené jsou školní linky a také linka 36 k zimnímu stadionu.

Prázdninové jízdní řády budou platit na linkách 20 do Šimonovic a 21 na Králův háj a v pracovní dny také na lince 15 do Harcova. Ostatní linky mají upravené jízdní řády zejména o víkendech. Na tramvajových linkách 2 a 3 se interval prodlouží na deset minut. O dvě až tři minuty se prodlouží také interval na frekventovaných linkách 12, 13, 24 a 26.

Také v Jablonci znovu zavádějí provoz jako o letních prázdninách. O víkendu zůstane provoz beze změn. "Uvedeným opatřením se v pracovní dny uspoří 243 kilometrů. S již provedenými změnami můžeme počítat za říjen s celkovou úsporou 8586 km," řekl ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar. Už od 14. října nejezdí v Jablonci školní linky ani noční linka.

Od pondělí 26. října se podle Wejnara prodlouží interval na linkách 106 a 107 ze 30 na 60 minut. Zrušené jsou některé spoje v ranní a odpolední špičce na lince 119. "Doprava na Žižkův Vrch bude zajištěna v pracovní dny linkou 112 v intervalu 30 minut," dodal ředitel Jablonecké dopravní.

Školní spoje už minulý týden zrušili v České Lípě a od 19. října je zrušil i Liberecký kraj. Ten navíc v souvislosti se zastavením volnočasových aktivit, uzavřením kin, divadel a barů zrušil i víkendové noční vlaky z Liberce do Tanvaldu, Semil, Frýdlantu a Hrádku nad Nisou. České dráhy navíc zrušily jeden dopolední a jeden večerní spoj rychlíků Ploučnice mezi Libercem a Ústím nad Labem.

Nejvýznamnější změny v jízdních řádech MHD Liberec:

Linka č. 2 a 3 - V pracovní dny bude prodloužen interval linek č. 2 a 3 v prokladu mezi spoji celodenně na 10 minut

Linka č. 12 - V pracovní dny prodloužen interval mezi spoji v přepravních špičkách o 2 až 3 minuty, v co největší míře budou nasazovány kloubové autobusy

Linky č. 13, 24 a 26 - V pracovní dny prodloužen interval mezi spoji v přepravních špičkách o 2 minuty

Linka č. 13 - ukončena v zastávce Kateřinky lesní správa

Linka č. 14 - Změna víkendového provozu

Linka č. 15 - Zavedení prázdninového provozu v pracovní dny

Linka č. 16 - Změna jízdního řádu v pracovní dny

Linka č. 17 - Změna jízdního řádu o víkendu

Linka č. 18 - Prázdninový jízdní řád v pracovní dny, změna víkendového provozu

Linka č. 20 - Prázdninový jízdní řád

Linka č. 21 - Prázdninový jízdní řád

Linka č. 25 - Změna jízdního řádu v pracovní dny

Linka č. 30 - Změna jízdního řádu o víkendu

Linka č. 31 - Změna jízdního řádu o víkendu

Linka č. 32 - Změna jízdního řádu o víkendu

Linka č. 34 - Změna jízdního řádu o víkendu

Linka č. 36 - Provoz linky dočasně zrušen

Linka č. 38 - Změna jízdního řádu o víkendu

Linka č. 60 - Provoz linky dočasně zrušen

TZ DPMLJ

Rada města včera schválila nabídku sousednímu Jablonci n.N. na zajištění MHD od února 2021

Už včera jsme informovali, že Liberec a Liberecký kraj nabídl městu Jablonec n.N. možnost zajištění provozu MHD od 1. února 2021 město Liberec sousednímu Jablonci nad Nisou. Včera to na svém mimořádném jednání schválili liberečtí radní.

„Náš návrh může sousednímu Jablonci n.N. pomoci vyřešit nešťastnou situaci, do níž se dostal po zrušení soutěže na zajištění provozu MHD od února příštího roku. A to za výhodnějších cenových podmínek, než které město Jablonec dosud dostalo od komerčních dopravců. Jsme připraveni našim sousedům pomoci. Už proto, že obě města jsou společnými akcionáři v Dopravním podniku měst Liberec a Jablonce n.N., který by se na zajištění dopravní obslužnosti podílel,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Návrh ceny, kterou deklarativní nabídka od Liberce a Libereckého kraje obsahuje, je podle primátora Zámečníka o 10 až 15 procent nižší, než ta, kterou město Jablonec obdrželo od komerčního dopravce.

„Nabídka, kterou statutární město Jablonec n.N. dosud od komerčního dopravce obdrželo, je podle nás hrubě nevýhodná. Její přijetí by znamenal neefektivní vynakládání veřejných peněz jednoho z klíčových měst v našem regionu. Spolu s Libereckým krajem jsme přesvědčeni, že takové hrozbě je třeba zabránit a proto jsme připraveni městu Jablonec n.N. pomoci,“ dodává primátor Zámečník.

Přijetí nabídky by podle libereckého primátora mohlo městu Jablonec n.N. přinést v následujících dvou letech úspory na zajištění dopravní obslužnosti až 23 milionů korun bez DPH. A zároveň posílit možnosti další vzájemné spolupráce obou sousedních statutárních měst nejen při zajištění hromadné dopravy.

LB/Tomáš Tesař