Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká krajská nemocnice vyhlásila kvůli koronaviru zákaz návštěv. Platí to i pro Turnov a Frýdlant

06. 03. 2020 | 14:11

Úplný zákaz návštěv na lůžkových odděleních dnes kvůli koronaviru vyhlásila Krajská nemocnice Liberec, největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji. Platí to nejen pro nemocnici v Liberci, ale i v Turnově a Frýdlantu, řekl ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář. Už od pondělí jsou ze stejného důvodu zakázané návštěvy v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa. Uzavřené pro návštěvy zůstávají také nemocnice v Jablonci a Jilemnici, kde původně zákaz vyhlásili kvůli chřipce.

KNLcelek
archivní foto KNL

V Libereckém kraji je podle mluvčí hygienické stanice Zuzany Balašové kvůli podezření na nákazu novým typem koronaviru stále v karanténě šest lidí. "Žádného nemocného v kraji nemáme, i výsledky posledních tří vzorků odebraných ve čtvrtek byly negativní. Aktuálně se na žádné výsledky nečeká," řekla dnes dopoledne ČTK.

Dosud v kraji testovali hygienici na koronavirus 15 lidí. V celém Česku bylo do čtvrtka na koronavirus oficiálně testováno 483 lidí, u 12 z nich test onemocnění potvrdil. Další pozitivní test zaznamenala soukromá laboratoř v Praze, musí jej nyní ověřit Národní referenční laboratoř.

Liberecká nemocnice má jako jediná v Libereckém kraji infekční oddělení. K dispozici je tam 25 lůžek. Na případnou hospitalizaci nakažených koronavirem jsou podle Řičáře připraveni. "Počítáme s tím, že budeme vyhrazovat lůžka pro nemocné v souvislosti s koronavirem podle toho, jak budou potřeba. Případně jsme připraveni kvůli tomu celé oddělení vyprázdnit, a kdyby bylo potřeba vyčlenit víc lůžek, tak využijeme i lůžka na dalších odděleních nemocnice," dodal Řičář.

Havarijní plán Libereckého kraje počítá v případě jakékoli epidemie i s využitím Léčebny respiračních nemocí Cvikov (LRN). "V havarijním plánu se počítá s dětskou částí léčebny jako s takzvaným 'izolátem' pro případ epidemie či pandemie. Maximální možný počet takovýchto lůžek je 250. K této variantě by se přistoupilo až v případě, kdyby pro izolaci pacientů nestačila lůžka v akutních nemocnicích v kraji, kde je plánováno vyčlenit zatím 340 lůžek," řekl ČTK náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Už v 70. letech minulého století takto léčebna posloužila při epidemii žloutenky.

čtk