Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké centrum iQLandia zažilo o prázdninách rekordní návštěvnost, spokojeni jsou i na hradě a zámku Frýdlant

27. 08. 2023 | 10:00

Rekordní návštěvnost zažilo o letošních prázdninách liberecké zábavní vědecké centrum iQLandia, které patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Libereckém kraji. Červencová návštěvnost 50.000 turistů byla na úrovni minulých let. V srpnu, který bývá tradičně silnější, se dostala k 60.000 lidí, což je o několik procent víc než v předchozích letech, řekl ČTK ředitel centra Pavel Coufal. Spokojeni jsou s návštěvností také například na hradě a zámku Frýdlant, naopak méně lidí bylo v létě v harrachovské sklárně nebo u Máchova jezera.

iqLandiaZvenkuMad2
Foto: Mad

Hlavně v deštivých dnech, jaké byly v první polovině srpna, bývá podle Coufala návštěvnost extrémní. "Hodinu po otevření je mnohokrát centrum již na hranici kapacit. Často dochází i k uzavírkám, kdy regulujeme počet vstoupivších podle vystoupivších," doplnil ředitel centra. Rekordním dnem byl podle něj 1. srpen, kdy přišlo přes 6000 lidí. "To je trojnásobek standardních srpnových dní, tento den byl za poslední roky rekordní," dodal Coufal. Nad 5000 lidí se podle něj kvůli deštivému počasí návštěvnost dostala také od 5. do 7. srpna.

Foto: IQLandiaLiberecké science centrum je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které vznikly za přispění evropských peněz. Na ploše zhruba jednoho hektaru je v 11 expozicích 400 většinou interaktivních exponátů a ve střešní kopuli planetárium. Loni centrem prošlo 460.000 lidí. Největším lákadlem je humanoidní robot TheSpian, Teslův transformátor nebo gyroskop. "Lákaly také science show, ale i workshopy v laboratořích a badatelské aktivity, velkým lákadlem je i loni otevřená expozice o matematice," dodal Coufal.

Frýdlant, foto: Artur IrmaLepší návštěvnost hlásí letos i hrad a zámek Frýdlant, který také patří do desítky nejnavštěvovanějších turistických cílů v kraji. Jeden z nejrozsáhlejších památkových celků v severních Čechách spojuje středověký hrad a renesanční zámek. Před letošní sezonou prošla expozice zásadní proměnou. "Návštěvnost je zatím o nějakých 18 až 19 procent lepší než loňská," řekl ČTK kastelán Jiří Holub. I na Frýdlantu zažili největší nápor při srpnovém ochlazení. V deštivých dnech prošlo areálem až tisíc návštěvníků a průvodci se nezastavili. Teď mají podle Holuba denně kolem 300 až 600 turistů.

Sklárna v krkonošském středisku Harrachov

Na covidovou úroveň se naopak zatím nedostala sklárna v krkonošském středisku Harrachov, do které v minulosti zamířilo až 60.000 turistů za rok. "Pořád jsme zhruba na polovině, přibylo sice českých a polských turistů, Němci se ale stále nevrátili v takové míře jako dřív, ti přitom nejvíc utráceli," řekl ČTK majitel sklárny František Novosad. Turisté podle něj také méně utrácejí, ukazují to tržby v podnikové prodejně. Jen o pivo, které ve sklárně vaří, je podle Novosada zájem stabilní.

Máchovo jezero, foto: Artur IrmaMéně lidí také přijelo strávit dovolenou k Máchovu jezeru, ani v tropických dnech nebyly tamní pláže tak plné, jak byli v minulých letech provozovatelé zvyklí. "Nevím, jestli lidi odjeli k moři nebo šetří, ale máme míň ubytovaných i míň lidí na lodích. Tam to ale bude proto, že v tom horku jsou lidé raději na pláži a ve vodě. Když se ale díváme z lodě na pláž, tak ani ty nejsou plné," řekl ČTK Vladimír Reichert, předseda představenstva Regaty Máchovo jezero, která lodní dopravu, ale také třeba Kemp Klůček u jezera provozuje.

čtk