Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj chystá v Jablonci a v Turnově stavbu základny pro záchranáře za více než 400 milionů

17. 04. 2024 | 14:24

Stavbu dvou výjezdových základen za více než 400 milionů korun připravuje Liberecký kraj, hledá dodavatele. V srpnu chce v Jablonci nad Nisou zahájit práce na nové základně zdravotnické záchranné služby se záložním operačním střediskem, v říjnu by měla začít stavba integrovaného výjezdového centra pro hasiče, policii a záchrannou službu v Turnově na Semilsku. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Vizualizace budoucí základny IZS v Turnově.
Vizualizace budoucí základny IZS v Turnově

Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS), záchranná služba v Jablonci novou základnu potřebuje, dnes působí v areálu tamní nemocnice, prostory už ale nevyhovují. Kraj navíc musí vybudovat záložní operační středisko záchranné služby, které mu chybí. Pro stavbu základny získal kraj před dvěma lety od Jablonce bezúplatně pozemek o rozloze téměř 2000 metrů čtverečních u okružní křižovatky ulic Harrachovské a Riegrovy nedaleko Lidlu s dobrým dopravním napojením.

Celý projekt přijde podle odhadů na 157 milionů korun, náklady samotné stavby odhadli projektanti na 93 milionů. Zbytek jsou podle Miklíka náklady na vybavení, zejména na techniku operačního střediska. "Operační středisko bude ve třetím podlaží, první a druhé bude vyčleněno výjezdovým skupinám záchranné služby. Budeme na to čerpat dotaci z IROP (Integrovaný regionální operační program) 76 milionů korun, je to zhruba polovina té částky," dodal hejtmanův náměstek. Hotovo by mělo být v závěru příštího roku.

Na podzim by se mělo začít stavět integrované výjezdové centrum v Turnově, na jehož přípravě spolupracují už osm let kraj a hasiči. I v Turnově je záchranná služba v nevyhovujících podmínkách a přesun potřebují také profesionální hasiči, jejichž základna je v záplavové zóně Jizery. "Stanice nebyla nikdy zatopená, nicméně několikrát za svou historii museli hasiči prostory dočasně opustit z důvodu zaplavení přístupové komunikace," řekl krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec.

Společná základna bude prvním podobným integrovaným střediskem IZS v LIbereckém kraji, bude stát u silnice I/10 z Turnova na Harrachov, odkud se hasiči, policie i záchranná služba mnohem rychleji než ze svých současných stanovišť dostanou na silnici I/35 směrem na Liberec i na Jičín a na dálnici D10. Náklady projektanti odhadli na více než 314 milionů korun, 110 milionů poskytne formou dotace ministerstvo vnitra. Hotovo by mělo být podle Hadrbolce do konce roku 2026.

Stavbu zajišťuje a z velké části financuje Liberecký kraj, který předá areál do správy hasičům, krajská záchranná služba tam pak bude platit jen provozní náklady. Kraj dostane na základě smlouvy od hasičů výměnou jiné budovy, které dnes patří státu. "Zatím je na seznamu budova Skloexportu, bývalá hygiena v České Lípě, hasičská základna v Turnově a nově je tam teď ještě parkoviště na Výpřeži na libereckém Ještědu," dodal Miklík.

čtk