Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj jedná s firmou Synlab o dalším odběrovém místě na testování covidu-19

26. 10. 2020 | 16:47

Liberecký kraj jedná s firmou Synlab o otevření dalšího odběrového místa na testování covidu-19. Po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje to řekl náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS). Aktuálně je v kraji pět odběrových míst. Čtyři jsou u páteřních nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. Od 22. září funguje další odběrové místo u liberecké pobočky zdravotního ústavu. Skupinové odběry zajišťují také dvě sanitky záchranné služby a od 22. října přibyl tým hasičů.

Počet odběrů a testů dál roste, odběrová místa postupně rozšiřují pracovní dobu. "Třeba 23. října se už provedlo 2170 odběrů," řekl Sobotka. Ještě v polovině října se jich dělalo v kraji zhruba 1500. Podle hejtmanova náměstka pokračuje také nákup dalšího vybavení pro laboratoře, které umožní ještě zvýšit počet zpracovaných odběrů. Pomoci by podle něj měla právě soukromá laboratoř společnosti Synlab.

Laboratoře Synlab se po zařazení na seznam akreditovaných laboratoří zapojily do testování na přítomnost koronaviru v Česku 16. března. Od té doby otestovaly přes 80.000 vzorků. Denně nyní mohou udělat přes 2300 testů. Odběrová pracoviště na covid-19 má aktuálně firma v Praze, Brně, Českém Krumlově nebo ve Znojmě. Služby mobilního odběrového týmu nabízí laboratoře firmy v Praze a Českých Budějovicích a nově také v Chomutově.

čtk