Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj má první potvrzený případ koronaviru. Hejtman na sociálních sítích vyzval k slušnosti a ohleduplnosti

12. 03. 2020 | 4:51

AKTUALIZOVÁNO: Liberecký kraj má první potvrzený případ nemoci COVID-19. Onemocnění prokázal test u devětapadesátileté ženy z Jablonce nad Nisou, která byla lyžovat v Itálii. Průběh onemocnění zatím není závažný, přesto leží na infekčním oddělení Krajské nemocnice v Liberci, řekl ČTK ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Aktuálně podle něj hygienici čekají na výsledky testů dalších 12 pacientů.

Žena byla lyžovat v Itálii ještě v době, kdy nebyla povinnost zůstat po návratu doma, ohlásit se lékaři a vstoupit do karantény. "Hned po návratu měla potíže a zůstala doma kromě jednoho dne, kdy to byla nahlásit zaměstnavateli. Od úterý je v nemocnici," doplnil Valenta. Hygienici teď prověřují s kým přišla žena do styku. Ve 13:00 se v sídle krajské hygienické stanice znovu sejde krajská epidemiologická komise.

V Česku bylo zatím potvrzeno 94 případů nakažených koronavirem. Kvůli riziku nákazy jsou pro návštěvy uzavřené nemocnice a domovy pro seniory. Bezpečnostní rada státu rozhodla o uzavření základních, středních, vyšších odborných a vysokých škol. V Libereckém kraji jsou jarní prázdniny, zhruba 55.000 školáků se tak opatření dotkne až v příštím týdnu. Technická univerzita ukončila výuku už v úterý. Zrušeny byly všechny akce s účastí více než stovky lidí. Zavřená je v Libereckém kraji většina divadel i kin a také třeba liberecký bazén.

„Dalo se očekávat, že i v Libereckém kraji se objeví pozitivní nález. Není nutné panikařit, ale prosím všechny, ať dodržují základní hygienická pravidla a vyhýbají se větším shromážděním. Dnes se sejdeme na Krajském úřadu Libereckého kraje a budeme aktuální situaci řešit. Ve 13 hodin zasedá krajská epidemiologická komise, kterou jsme svolali,“ uvedl MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek pro resort zdravotnictví v aktuálně vydáné Tiskové zprávě Libereckého kraje.

Kvůli pandemii byla prozatím do 29.3. přerušena hokejová extraliga, do níž měl 18.3. jako favorit soutěže vstoupit Hokejový klub Bílí Tygři Liberec, vítěz základní části ELH. Pokud se play-off extraligy znovu rozeběhne, měli by Bílí Tygři čtvrtfinále rozehrát ve středu 1. dubna.

Prvoligová fotbalová utkání se prozatím hrají s vyloučením veřejnosti, protože 100 povolených lidí na zápas připadne na osoby, které musí utkání zajistit. Do tohoto čísla se mj. počítají i hráči a rozhodčí. V tomto režimu se 13.3. odehraje zápas mezi Jabloncem a Zlínem na Střelnici.

Neuskuteční se tradiční, už 74. příjezd Krakonoše do Harrachova, který se měl konat v první jarní den 21.3. Akce byla zrušena bez náhrady a uskuteční se až příští rok. Náhradní termín by neměl smysl, protože příjezd pána nejvyšších českých hor do údolí je už 74 let koncipován jako rozlučka se zimou.

Nejčerstvější zpráva z Libereckého kraje oznamuje, že kromě Krajské vědecké knihovny byla dnes uzavřena i liberecká Oblastní galerie Lázně, českolipské Vlastivědné muzeum a Muzeum Českého ráje v Turnově. Všechny kulturní instituce kraj zřizuje.

"Z rozhodnutí zřizovatele - Města Jablonce nad Nisou, se s okamžitou platností zavřela jablonecká kina Radnice a Junior. Vstupenky zakoupené v on-line předprodeji budou automaticky vráceny na účet, ze kterého byly zaplaceny. Vstupenky zakoupené na pokladnách vracejte na pokladně Eurocentra. Po předložení nepoškozené vstupenky Vám budou vyplaceny peníze. Vstupenky na sobotní přímý přenos opery Bludný Holanďan z Metropolitní opery jsou nadále platné, operu odvysíláme v náhradním termínu ze záznamu," uvedla za jablonecká kina Petra Handlířová

čtk, uba, lo

Neblahou informaci už po půlnoci zveřejnil hejtman

O výskytu prvního případu nemoci COVID-19 v kraji krátce po půlnoci prostřednictvím twitteru informoval jako první hejtman Martin Půta. Před 5. hodinou o situaci informoval náš web i sociální sítě, z nichž  průběžně aktualizovaný článek vzápětí nasdílely stovky uživatelů. ČTK upřesňující informace vydala po sedmé hodině.

"Nečekají nás jednoduché dny a týdny. Děkuji vám za to, že nebudete myslet jen sami na sebe, ale taky na svoje okolí. Musíme to zvládnout, nejenom každý sám za sebe a svou rodinu, ale také všichni společně," napsal Martin Půta do tweetu.

"Pacient je hospitalizován v Krajské nemocnici Liberec, jeho stav je stav uspokojivý. Před dvěma týdny byl lyžovat v Itálii, ovšem v oblasti, která tehdy nebyla ještě riziková. Od návratu byl na neschopence, snad bude mít minimum kontaktů. Více detailů zveřejní Krajská hygienická stanice," doplnil hejtman na svém facebookovém profilu.

"...je evidentní, že většina případů je vzhledem k inkubační době “neviditelných”, a proto se budou v příštích dnech dál významně navyšovat čísla nakažených a bohužel následně i hospitalizovaných osob. Nevyhne se to žádnému kraji. Bohužel...

Všechna zaváděná opatření mají stejný cíl. Omezit nekontrolované šíření koronaviru. Jenže tahle opatření nebudou fungovat bez naší aktivní účasti. Každý z nás je odpovědný za sebe a svou rodinu. A taky za svoje okolí, které může ohrozit," napsal Martin Půta a přidal několik proseb:

archivní foto ▪️ Omezte. prosím, všechny kontakty mimo rodinu na nezbytné minimum.
▪️ Na úřady choďte jen pokud není jiného vyhnutí. Snažte se s nimi komunikovat elektronicky.
▪️ Pobyt venku mezi lidmi omezte na pracovní záležitosti a nutné zásobování rodiny.
▪️ Nakupování zkraťte na minimální dobu, půldenní výlety do obchodních center považuji ze nerozumné a promiňte mi to, hloupé.
▪️ Koncerty, promítání a další společenské akce pro 99 a méně lidí jsou prostě momentálně rizikové. Je mi to líto, ale nemůžete vědět, kde všichni byli v minulých týdnech.
▪️ Dodržujte všechny hygienické zásady a doporučení.
▪️ Pokud jste přijeli ze zahraničí, zůstaňte doma v karanténě. Čísla o počtu nakažených jsou dva týdny stará. Stoprocentně bezpečné nejspíš není lyžování ani dovolená v Rakousku, Německu a Itálii.
▪️ Pokud jste nemocní zůstaňte doma a kontaktujte linku 112.
▪️ Chovejme se prosím odpovědně a slušně jeden k druhému.
▪️ Čekají nás další opatření a restrikce. Za nutné považuji rozšíření karantény i na další země, kde byly tisíce Čechů na jarních prázdninách.
▪️ Dodržujte všechna doporučení orgánů státu i samosprávy.

Zdroj: FB a twitter