Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj má za sebou mrazivou noc, na Jizerce klesla teplota pod minus 22 stupňů

06. 02. 2023 | 7:33

Mrazivou noc má za sebou Liberecký kraj, zejména v horských oblastech. Na Jizerce v Jizerských horách teplota klesla pod minus 22 stupňů Celsia, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

jizerky 01-(Leden)-045-Aleš Ječmeň-Zima na rašeliništi
Zima na rašeliništi, foto: Aleš Ječmeň

K minus 18 stupňům v noci na dnešek teplota klesla na jizerskohorské Smědavě, okolo minus 15 stupňů bylo podle údajů meteorologických stanic i na dalších místech v Jizerských horách a semilské části Krkonoš. V nižších polohách byla minima v kraji mezi minus sedmi až minus 11 stupni. Třeba v krajském Liberci bylo minus deset stupňů Celsia.

Při tak nízkých teplotách klesá účinnost soli a silnice mohou klouzat. Povrchy vozovek v kraji jsou většinou vlhké či suché a vymrzlé. V Jizerských horách a semilské části Krkonoš je na silnicích nižších tříd zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, místy s vyjetými kolejemi.

Podle předpovědi by přes den mělo být v Libereckém kraji většinou oblačno, později odpoledne by se mělo vyjasňovat. Nejvyšší denní teploty budou mezi minus dvěma a jedním stupněm Celsia, na horách mezi minus šesti až minus třemi stupni.

čtk