Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj nakoupil od jablonecké firmy Malina Safety 4800 respirátorů FFP3  

07. 04. 2020 | 18:05

Libereckému kraji se podařilo nakoupit 4800 respirátorů nejvyšší třídy FFP3. Ministerstvo zdravotnictví dnes zrušilo zákaz prodeje těchto respirátorů jiným odběratelům než státu, který vyhlásilo 6. března, a tím se trh uvolnil. Respirátory koupil kraj od jablonecké firmy Malina Safety, která dodává filtračně-ventilační systémy CleanAIR určené pro osobní ochranu. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

respirátor drape-4981309 1280
Ilustrační foto

"Koupili jsme je za stovku za jeden kus, což je zlomková cena ve srovnání s tím, za kolik se ty respirátory dnes prodávají," řekl hejtman. Respirátorů nejvyšší třídy je podle Půty stále nedostatek, potřebují je zdravotníci, záchranáři a také lékaři v přímém kontaktu s nemocným, kde hrozí aerosolový přenos nákazy. Dodávky od státu jsou velmi omezené, už v minulých dnech dostal kraj 500 těchto respirátorů od policie a 100 jich předal Hrádek nad Nisou, který je získal od dárce.

Podle hejtmana je počet respirátorů FFP3, který má kraj k dispozici, stále poměrně nízký. Už dříve vyzval firmy i jednotlivce, kteří je mají, aby je kraji poskytli. "Jsme připraveni je za nějaké rozumné peníze koupit, jsme připraveni o tom jednat, je to jedna z komodit, kterých se nám nejvíc nedostává v tuhle chvíli," řekl Půta.

Nákup respirátorů FFP3 není jediným obchodem, který kraj s jabloneckou firmou Malina Safety v souvislosti s koronavirovou pandemií udělal. Zhruba milion zaplatí podle Půty za dodávku 32 masek s elektronicky řízenými externími ventilátory pro zdravotníky na exponovaných místech s vysokým rizikem nákazy. Stejný počet se jich firma rozhodla kraji darovat.

čtk