Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj plánuje kvůli očekávaným nižším příjmům příští rok snížit investice i provozní výdaje

02. 12. 2020 | 12:27

Liberecký kraj plánuje kvůli očekávaným nižším příjmům v příštím roce nejen zrušení dotačního fondu a omezení investic, ale počítá i se snížením provozních výdajů úřadu a příspěvkových organizací. Na přípravě rozpočtu se pracuje. Radní odpovědní za řízení příspěvkových organizací, správci jednotlivých kapitol a také ředitel krajského úřadu mají do pátku čas předložit návrh úspor, řekl dnes na dotaz ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecky-kraj-03
Foto: Mad

Předběžně kraj při přípravě rozpočtu počítá s daňovými příjmy 3,165 miliardy korun, letos by měly podle předběžných odhadů dosáhnout 3,2 miliardy. O návrhu rozpočtu budou radní jednat mimořádně znovu v pátek, rozpočet by pak měli 22. prosince projednat zastupitelé. Přípravu rozpočtu komplikuje podle Půty nejistota o výši daňových příjmů, která bude výrazně ovlivněna daňovým balíčkem. Pokud by prošel v současné podobě, znamenalo by to pro kraj ztrátu více než půl miliardy korun, ministerstvo financí chce ale propad krajům a obcím částečně kompenzovat. "Rozpočtové provizorium je až poslední možný krok," řekl hejtman.

V loňském roce dosáhly daňové příjmy kraje 3,619 miliardy korun. V letošním roce počítal krajský rozpočet s příjmy přes 3,555 miliardy korun, výdaje měly být o 97 milionů korun nižší. Kraj počítal s daňovými příjmy 3,360 miliardy korun, kvůli koronavirové pandemii je ale musel revidovat. Aby kvůli nižším příjmům nemusel škrtat investice, zapojil 251 milionů z přebytku loňského roku a dalších 109 milionů musely ušetřit resorty kraje a příspěvkové organizace s výjimkou sociálních a záchranné služby.

Na konci listopadu daňové příjmy kraje dosáhly 2,722 miliardy korun. Celkové příjmy překročily díky dotacím pro školství, sociální služby a také z evropských fondů 10,187 miliardy korun. Výdaje jsou zatím zhruba o osm milionů vyšší. Největší objem peněz míří do školství, které představuje 57 procent výdajů kraje, 17 procent jde do dopravy.

čtk