Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj plánuje masivní investice do záchranné služby, výjezdové skupiny jsou už ve 13 městech

15. 09. 2020 | 12:22

Masivní investice do zdravotnické záchranné služby plánuje v příštích letech Liberecký kraj. Náklady na modernizaci a výstavbu stanovišť odhaduje předběžně na 700 milionů korun. Zhruba polovinu bude stát nová základna, kterou chce kraj vybudovat v Liberci, současné prostory už potřebám nevyhovují.

ZZS-FrydlantIrma
Výjezdová základna ve Frýdlantu. Foto: Artur Irma

Nová výjezdová základna s výukovým a výcvikovým střediskem za sto milionů vznikne ve Frýdlantu na Liberecku, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS).

Záchranná služba má v Libereckém kraji výjezdové skupiny ve 13 městech, v Liberci jsou dvě, zaměstnává zhruba 420 lidí. Ročně záchranáři vyjedou k více než 60.000 případům. "Současná základna ve Frýdlantu nemá dobrá hygienická kritéria a navíc ty garáže jsou kousek dál. Přestože záchranáři stíhají dojet včas, kam je potřeba, tak jsme se dohodli, že se pokusíme podmínky zlepšit," řekl Sobotka. Model bude podle něj podobný jako v případě nedávno dokončené nové základny v Rokytnici nad Jizerou, jen ve Frýdlantu bude k dispozici víc garáží. Kraj už se dohodl na spolupráci s městem Frýdlant, kterému patří areál nemocnice, kde záchranka sídlí.

Liberecký kraj připravuje modernizaci či výstavbu základen záchranářů i v dalších městech. V první fázi by mělo mimo Frýdlantu dojít na výstavbu nové základny také v Jablonci nad Nisou a Hrádku nad Nisou. Ve druhé fázi to čeká Liberec a Turnov, ve třetí fázi by se zlepšení podmínek měli dočkat také záchranáři v Doksech a Jablonném v Podještědí. Je šance, že by kraj mohl na tyto projekty získat dotace z evropských fondů. "Proto je třeba připravit projekty. Až budou jasné podmínky, tak ti, kdo budou připraveni, budou mít větší šance dotace získat," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V případě záchranné služby ve Frýdlantu je podle Půty velká šance získat díky spolupráci s Poláky dotace z přeshraničního česko-polského programu. "Měly by vzniknout zrcadlově dvě základny na české a na polské straně," řekl hejtman. Výjezdová základna by měla zůstat ve Frýdlantu, na hranicích v Harrachově by ale mohla vzniknout společná základna s výcvikovým střediskem, která by obsloužila jak krkonošské středisko Harrachov, tak blízké polské středisko Jakušice. Do Harrachova dnes jezdí záchranáři z Tanvaldu nebo z Rokytnice nad Jizerou.

čtk