Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj posílí z covidové sbírky kapacitu laboratoří, aktuálně je na účtu přes 1,9 milionu korun

07. 10. 2020 | 17:34

Liberecký kraj pořídí z veřejné sbírky, kterou v souvislosti s koronavirovou pandemií vyhlásil v březnu, další přístroje pro nemocniční laboratoře. Pomohou zvýšit testovací kapacitu. Nyní musí nemocnice část vzorků posílat na zpracování do Prahy nebo Plzně. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Radní schválili pořízení přístroje pro Nemocnici s poliklinikou v České Lípě, zájem o ně mají i nemocnice v Jablonci nad Nisou a Jilemnici.

covid test
Ilustrační foto

"Českolipská nemocnice obdrží automatický izolátor nukleových kyselin ZyBio EXM3000 a izolační kit nukleových kyselin Pro EXM3000, dostat by ho měla už tento týden. Předpokládáme, že by to mělo zvýšit testovací kapacitu tamní laboratoře o sto vzorků denně, takže zhruba dvojnásobně," doplnil Půta. Přístroj přijde na více než 340.000 korun, dva podobné přístroje kraj koupil v dubnu pro největší Krajskou nemocnici Liberec, která projevila zájem ještě o třetí přístroj.

V Libereckém kraji jsou laboratoře zatím schopné zpracovat zhruba 600 vzorků denně, ostatní posílají do Prahy nebo Plzně. Vzhledem k nárůstu počtu nakažených a tím i odběrů podle Půty ale nároky na zpracování testů porostou. Nemocnice proto chtějí mít kapacity na to, aby aspoň část odebraných vzorků byly schopny zpracovat samy. Hlavně v Jilemnici a Jablonci nad Nisou laboratoře vzorky zatím nezpracovávaly. To by se mělo díky novým přístrojům v krátké době změnit.

Veřejnou sbírku na boj proti koronaviru vyhlásil Liberecký kraj na konci března. Peníze chce použít na nákup dezinfekce, ochranných pomůcek a dalšího potřebného materiálu. Veřejnost stále může přispět na transparentní účet "Veřejná sbírka Liberecký kraj sobě! COVID-19" s číslem 1277277277/0100. Kraj ze sbírky dosud pořídil dva přístroje pro libereckou nemocnici dohromady za 960.000 korun, aktuálně je na účtu přes 1,9 milionu korun.

čtk