Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj posílil kvůli koronaviru krizový fond o 31 milionu korun, důvodem je nákup ochranných nanoroušek 

25. 08. 2020 | 15:59

O dalších 30,62 milionu korun posílil dnes Liberecký kraj krizový fond, ze kterého hradí náklady spojené s pandemií nového koronaviru. Zvýšení fondu schválili zastupitelé. Celkově tak měl kraj v krizovém fondu od začátku roku k dispozici bezmála sto milionů korun. Důvodem jeho dalšího navýšení je nákup 1,5 milionu ochranných nanoroušek téměř za 71 milionů korun, které má do konce září dodat společnost CUBO Investments, informoval zastupitele hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který návrh předkládal.

rouskyTU1
Foto: Artur Irma

Liberecký kraj měl původně v krizovém fondu jen 16 milionů korun, poprvé ho navyšoval už v polovině března o 20 milionů kvůli očekávaným zvýšeným nákladům v době nouzového stavu. Z fondu kraj financoval výrobu ochranných prostředků a dezinfekce u místních firem. Nakoupil mimo jiné i respirátory a masky s elektronicky řízenými externími ventilátory pro zdravotníky na exponovaných místech s vysokým rizikem nákazy.

Deset milionů korun dostal kraj na náklady spojené s covidem-19 od ministerstva financí. "Očekáváme, že nějaké další peníze získáme z Fondu solidarity, a možná i ve státním rozpočtu se ještě nějaké peníze na tyto náklady najdou," řekl Půta. Zatím kraj svůj fond posílil ze svých prostředků. Přesunul do něj podle hejtmana úroky z peněz na krajských účtech, peníze ušetřené v resortu zdravotnictví a část provozních rezerv odboru školství, mládeže a tělovýchovy.

Na boj s koronavirem vyhlásil Liberecký kraj na konci března i "Veřejnou sbírku Liberecký kraj sobě! COVID-19" s účtem 1277277277/0100. Zatím se na ní sešlo přes 2,889 milionu korun. Kraj už přes 960.000 korun použil na nákup dvou přístrojů pro Krajskou nemocnici Liberec. "Jedná se o plně automatické izolátory nukleových kyselin NK Zinexts MagPurix, díky nim se testovací kapacita laboratoře nemocnice zvýšila na 300 testů denně," doplnil hejtman.

čtk