Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj představí veřejnosti úspěšně revitalizované brownfieldy

14. 10. 2023 | 14:40

Liberecký kraj nabízí veřejnosti výlet po úspěšně revitalizovaných brownfieldech v kraji. Podobné cesty nepořádá kraj ve spolupráci s Agenturou regionálního rozvoje poprvé. Už 1. listopadu vyrazí na cestu studenti liberecké stavební průmyslovky, o týden později je výlet připravený i pro širokou veřejnost. Cesta je zdarma, podmínkou je registrace prostřednictvím krajského portálu Investuj pod Ještědem, řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

svijanyZamek1
Zrevitalizovaný Zámek ve Svijanech, foto archiv

"Brownfieldy skýtají pestré možnosti k nejrůznějšímu dalšímu využití, ať už třeba pro podnikání, bydlení nebo volnočasové aktivity. V Libereckém kraji jich na oživení čeká ještě řada. V letošním roce opět představíme zájemcům zdařilé ukázky toho, jak brownfield vrátit zpět do života. Může to být pro ty, kteří se o tuto tematiku zajímají nebo uvažují o pořízení nějakého brownfieldu, dobrou inspirací," doplnil krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

Účastníci letos navštíví pět areálů, které se v posledních letech dočkaly úspěšné regenerace, kromě jiného i bývalý areál sklárny v Lučanech nad Nisou, kde dokončují nové automotomuzeum, veřejnosti se oficiálně otevře koncem listopadu. K úspěšným obnovám, které chce kraj představit, patří ale například také zámek Svijany, do jehož záchrany investoval blízký Pivovar Svijany přes 100 milionů korun a na jaře tam otevřeli expozici Neolitu a Eduarda Štorcha. Na trase je také vodní elektrárna v Přepeřích nebo Beranův hostinec v Trávníčku.

Podpoře nového využití hlavně chátrajících průmyslových areálů se Liberecký kraj věnuje déle než 15 let, před pěti lety proto zřídil i specializovaný portál určený potenciálním zájemcům - Investuj pod Ještědem. Aktuálně prezentuje zhruba 270 areálů a objektů. I díky tomu se v kraji podařilo v minulých letech najít nové využití pro desítky nevyužívaných a chátrajících areálů. K nejznámějším úspěšným projektům patří zřejmě zábavní a společenské Centrum Babylon, které před 25 lety vzniklo přestavbou bývalé textilní továrny Hedva v centru Liberce.

Projektů úspěšné revitalizace v posledních letech přibývá. Z jizerskohorského Josefova Dolu na Jablonecku zmizel jeden z brownfieldů, když loni v opuštěné sklárně otevřeli centrum zábavy nazvané Huť Marie. Přestavbou zchátralé fary vzniklo ve Vratislavicích nad Nisou komunitní centrum. Sklářská společnost Lasvit v Novém Boru vybudovala své sídlo spojením dvou historických domů z konce 18. století s moderními přístavbami. Liberecká pražírna s kavárnou DOK Nordbeans zase proměnila a oživila část zanedbaného skladiště u libereckého nádraží.

čtk