Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj přidá dobrovolným hasičům téměř 7,7 milionu korun na auta a zbrojnice

26. 08. 2019 | 12:45

Liberecký kraj přidá dobrovolným hasičům téměř 7,7 milionu korun na nákup nových aut a obnovu požárních zbrojnic. Peníze dostane 12 obcí na nové automobily, Zlatá Olešnice na Jablonecku na opravu zbrojnice a Kravaře na Českolipsku na výstavbu nové. ČTK to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

hasiči pásové vozidlo 5328acz
Foto: HZS LK

"Je to program, ve kterém dává stát polovinu, kraj přidává třetinu a zbytek zůstává na obec. Především malým obcím to pomáhá obnovovat historické avie a hasičské zbrojnice, které neodpovídají dnešní době," doplnil Půta.

Liberecký kraj podle něj od roku 2013 už hasiče ve svém kraji podpořil v rámci tohoto a dalších dotačních programů zhruba 130 miliony korun. Už v květnu kraj z vlastního dotačního programu rozdělil více než 14 milionů. Peníze mířily hlavně na nákup, opravy a úpravy mobilní požární techniky, jako jsou cisternové automobilové stříkačky či dopravní automobily, nebo na pořízení ochranných prostředků. Podporu získalo 155 žadatelů. Kraj také 800.000 korun přispěl na zajištění akceschopnosti jednotek požární ochrany v Dubé a Harrachově.

"Dotační fond má podprogramy, které podporují činnost hasičů včetně soutěží a přípravy dětí. Dáváme peníze také na podporu malých obcí, které mají problémy s naplněním stavu a dojezdovým časem. Akceschopnost hasičů je nesmírně důležitá a chceme, aby měli v případě mimořádných situací vhodné podmínky pro zásah," dodal hejtman.

V Libereckém kraji je 300 spolků dobrovolných hasičů a 224 zásahových jednotek. Dohromady mají bezmála 17.000 členů. Jejich technika je ale mnohdy zastaralá a výjimkou nejsou ani vozy staré 40 let. V posledních letech se však situace postupně zlepšuje. Peníze na obnovu vybavení poskytl dobrovolným hasičům nejen kraj, pomohly i dotace ze státních a evropských fondů. Miliony byly použity na novou techniku také díky přeshraničním programům EU.

čtk