Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj přidá příští rok na zajištění dopravy i investice, příspěvkové organizace dostanou přes miliardu

04. 09. 2019 | 16:46

Liberecký kraj chce příští rok přidat další peníze na zajištění veřejné dopravy i investice. Předběžně počítá s vyrovnaným rozpočtem s příjmy a výdaji 3,55 miliardy korun. Novinářům tom dnes řekla hejtmanova náměstkyně Jitka Volfová (ANO). Návrh rozpočtu musí ještě schválit krajské zastupitelstvo. Na letošní rok kraj počítal s příjmy 3,384 miliardy korun, díky dotacím už ale překročily příjmy sedm miliard korun, výdaje jsou zatím o 1,232 miliardy nižší.

"Dlouhodobě snižujeme zadluženost kraje a odpovědně hospodaříme. Můžeme tak připravovat zásadní investice či chystat opravy majetku v našem vlastnictví na příští roky, jako jsou zejména opravy škol, ústavů sociální péče, kulturních institucí či regionálních silnic. Připravujeme i stavbu nového pavilonu v Krajské nemocnici Liberec," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Na splátkách úvěrů a úroků z nich kraj příští rok zaplatí 111 milionů korun.

Jedním z největších výdajů jsou peníze na zajištění dopravní obslužnosti, která spolkne pětinu připraveného rozpočtu. "Zvyšujeme výdaje na dopravní obslužnost o 46,5 milionu korun na 705 milionů korun," řekla Volfová. Navzdory rostoucím nákladům na energie a na mzdy kraj přidá peníze i na investice. "Na investice jsme alokovali 735 milionů, což je o 55 milionů víc než v letošním roce," řekla Volfová.

Kraj podle ní počítá s obnovou silnic a nákupem nových sanitek pro záchrannou službu. Pokračovat budou práce na podnikatelském inkubátoru, kraj chce podpořit i obě své nemocnice v Liberci a České Lípě. Začít by měly práce na výstavbě terminálu autobusové dopravy a parkovacího domu u autobusového nádraží v Liberci. V návrhu rozpočtu je připraveno přes 304 milionů na projekty spolufinancované z evropských fondů a přes 110 milionů korun půjde do Dotačního fondu Libereckého kraje.

Víc peněz dostanou podle Volfové příští rok také krajské příspěvkové organizace. V rozpočtu je pro ně připraveno 1,13 miliardy korun, což je o 54 milionů víc než letos. "V návrhu počítáme s až pětiprocentním nárůstem tarifních mezd a platů zaměstnanců v jednotlivých organizacích od začátku roku 2020 a stejný nárůst je v návrhu zahrnut na růst cen energií a služeb," dodala náměstkyně.

čtk