Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj případná nařízení v souvislosti s přísnějšími podmínkami vlády kvůli covidu projedná v pondělí

27. 02. 2021 | 14:01

Liberecký kraj se zřejmě až v pondělí bude zabývat tím, zda je nutné vydat nějaká další nařízení v souvislosti s přísnějšími podmínkami, které kvůli koronavirové pandemii přijala v pátek vláda. Liberecká krajská nemocnice zatím neví, zda jí bude chybět personál v důsledku uzavření mateřských škol. Omezení pohybu může být komplikací například pro obyvatele Příšovic, kteří v případě potřeby nebudou moci nakupovat v sousedním Turnově, ale budou muset jet až do Liberce. Rozhodnutí vlády také prakticky znamená pro většinu běžkařů konec sezony v Jizerských horách, vyplývá ze zjištění ČTK.

Liberecky-kraj-04
Foto: Mad

Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) dnes pro ČTK uvedl, že krajský krizový štáb zřejmě zasedne až v pondělí. "Na víkend svolaný není," uvedl.

Od pondělí 1. března budou v Česku uzavřené všechny školy, mateřské školy i dětské skupiny. Výjimku budou mít jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a pro děti členů záchranného integrovaného systému. V kraji pro děti klíčových profesí některé školy fungují už od začátku ledna. "Možná budeme muset přijmout nějaké úpravy, protože doteď byly otevřené mateřské školky a pověřené byly jen školy," dodal hejtman.

Mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář uvedl, že u nich pracuje řada zdravotních sester, které mají malé děti. Věří ale, že i díky tomu, že zůstane otevřená nemocniční mateřská škola, se to příliš neprojeví. "Věřím, že to pomůže, konkrétní dopady nicméně budeme schopni vyhodnotit až počátkem příštího týdne," dodal.

Vláda kvůli koronavirové pandemii od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Komplikací to může být například pro obyvatele Příšovic, pro něž je obcí s rozšířenou působností pět kilometrů vzdálený Turnov na Semilsku, obec ale patří do okresu Liberec. Lidé tak do Turnova nebudou moci od pondělí ani na nákupy. "Uvidíme, co to udělá, až to skutečně nastane, ale neměl by být problém zajistit základní potřeby," uvedl starosta obce František Drbohlav. Podle něj jsou v obci obchody s potravinami, drogerie i lékárna. Pokud by ale lidé potřebovali nutně nakoupit něco dalšího, budou muset podle starosty jet do 30 kilometrů vzdáleného Liberce.

Od pondělí budou vycházky a běh přes den možné jen na území obce, nikoli celého okresu. To například prakticky znamená, že na běžky do Jizerských hor nemohou vyjet ani obyvatelé Liberce či Jablonce, přestože k nástupnímu místu v Bedřichově jezdí autobusy městské hromadné dopravy. Tratě lyžařské magistrály se ale zřejmě budou upravovat i nadále. "V pondělí to budeme konzultovat s právničkou, ale zatím počítáme s nějakou další úpravou pro místní," uvedl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s, jež se stará o úpravu magistrály. Starosta Bedřichova Petr Holub uvedl, že parkoviště obce budou od pondělí fungovat bez obsluhy jako v létě. "Žádná jiná opatření přijímat nebudeme," dodal.

Část lyžařské magistrály od Smědavy až po Hřebínek leží v katastru Hejnic, i pro místní ale bude problém se na ni dostat. "Silnice od nás nahoru vede přes katastr Bílého Potoka," uvedl starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Nahoru k magistrále by tak místní, aby dodrželi nařízení, měli chodit pěšky. Podobné je to třeba i v Liberci pro ty, kdo se budou chtít vydat na Ještěd. Poslední kilometrový úsek silnice od Ještědky k hotelu patří do katastru jiné obce než je Liberec. Z krajského města ale mohou místní při dodržení všech nařízení vyjít pěšky pod lany.

čtk