Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj radí seniorům starším 80 let, aby se znovu přihlásili do centrálního registru k očkování

22. 02. 2021 | 17:31

Liberecký kraj doporučil seniorům starším 80 let, aby se znovu přihlásili do centrálního registru k očkování. V kraji se dnes otevřelo pět velkokapacitních očkovacích center v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech a Jilemnici. V tomto týdnu jsou ve zkušebním provozu připravena očkovat až 2600 lidí, dnes dopoledne bylo stále ještě zhruba 400 míst volných, řekl na dotaz ČTK krajský koordinátor očkování Vladimír Richter (ODS). V dalších týdnech by mělo vakcín a tedy i míst k očkování přibývat.

ockovaci2 lb
Foto: Artur Irma

Podle hejtmana Martina Půty to vypadá, že někteří senioři, přestože se registrovali do centrálního systému, nedostali sms výzvu k tomu, aby si rezervovali místo k očkování. Jediným řešením je podle něj se znovu zaregistrovat. "Tím by se ta původní, zřejmě nefunkční registrace měla anulovat, pak by senioři měli dostat velmi rychle nový termín k očkování ještě v tomto nebo příštím týdnu," řekl liberecký hejtman. Pokud by si senioři nebo jejich rodiny nevěděli rady, mohou se obrátit na krajskou linku 800 880 066. V kraji žije podle statistik 17.000 seniorů starších 80 let, vakcínu dostalo jen 3268 z nich, z toho 30 procent i druhou dávku.

Systém očkování v Libereckém kraji je podle Richtera nastaven tak, aby bylo možné v budoucnu při zapojení dalších zdravotnických zařízení a praktických lékařů denně očkovat až 6500 lidí. Zatím ale kraj nedostává tolik vakcíny ani na týden. "Aktuálně je k dispozici týdně kolem 3000 až 4000 dávek vakcíny, v březnu by se to mělo zvýšit až na 7000 dávek," doplnil Richter. Očkováním zatím podle oficiálních statistik v kraji prošlo 10.054 lidí, z toho 62 procent dostalo i druhou dávku.

Ještě v tomto týdnu chce Liberecký kraj zahájit pilotní očkování učitelů a nepedagogických pracovníků, kterých je v kraji kolem 9100. "V tomto týdnu si vyzkoušíme očkování pedagogů s tím, že od příštího týdne by měli mít možnost zaregistrovat se do centrálního systému. Jejich očkování se budeme snažit udělat hned jakmile nám to vakcíny dovolí, protože to vnímáme jako jeden z kroků, které umožní návrat dětí do škol," řekl hejtman. Do pilotního očkování chce dát kraj 2200 dávek, očkovat plánuje nejen učitele, ale například i kuchařky ze školních jídelen nebo třeba školníky.

čtk