Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj rozdělil přes 139 milionů korun z kotlíkových dotací, podpořil 1193 žádostí

17. 12. 2019 | 12:01

Liberecký kraj rozdělil více než 139 milionů korun z kotlíkových dotací. Podpořil 1193 žádostí, z nichž téměř 60 procent bylo na tepelná čerpadla. Peníze určené na kotlíkové dotace jsou vyčerpané, dva projekty skončily v zásobníku. Žádosti je ale možné podávat dál, v současné době jde o navýšení prostředků na kotlíkové dotace z národních zdrojů. Novinářům to dnes řekla krajská radní pro rozvoj Radka Loučková Kotasová (ANO).

kotel flames-3092318 1280
Ilustrační foto

Ve třetí vlně kotlíkových dotací dostal Liberecký kraj do konce listopadu 1468 žádostí, hodnocením jich zatím prošlo 1315. Ne všechny ale uspěly. Zhruba stovku žádostí museli vyřadit kvůli nesplnění kritérií, dalších 20 zájemců svou žádost stáhlo. Nejčastějším důvodem vyřazení byla neúplná fotodokumentace, která nedokládala zapojení původního kotle. Dotaci nebylo možné přiznat ani pro objekt, který je v exekuci nebo tam, kde kotel nebyl hlavním zdrojem vytápění.

Dotace na výměnu kotlů rozděloval Liberecký kraj poprvé v roce 2016, ve dvou výzvách první vlny bylo dohromady k dispozici 149 milionů korun. Přijato bylo zhruba 1800 žádostí a uspokojeno 1315 žadatelů. Ve druhém kole zahájeném na konci listopadu 2017 bylo k dispozici 135 milionů korun. Kraj tehdy dostal 1657 žádostí, z nichž některé byly duplicitní. Podporu získalo 1305 žádostí. "Všechny peníze z těchto dvou výzev už jsme vyplatili," řekla Loučková Kotasová.

Ve třetí vlně už nebylo možné žádat dotace na nový kotel na uhlí, ani na kombinovaný na spalování uhlí a biomasy. Podporu bylo možné získat jen na tepelná čerpadla, kotle výhradně na biomasu nebo na plynový kondenzační kotel. Největší zájem byl o dotaci na tepelná čerpadla, kde mohl žadatel získat až 120.000 korun a obyvatelé z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší ještě 7500 korun navíc. Jde zejména o žadatele z Českolipska, Liberce, Stráže nad Nisou a Frýdlantu, Železnobrodska, Semilska a také Turnovska. Zhruba 59 procent žádostí bylo právě na tepelná čerpadla, 18 procent na plynové kotle a zbytek na kotle na biomasu.

čtk