Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj si v lednu opět připomene osudy výsadkářů ze skupiny Antimony

27. 11. 2022 | 10:17

ŽIVÉ NÁS NEDOSTANETE! Píše se 16. leden 1943 a těmito slovy se v prostoru plovárny v Rovensku pod Troskami rozloučili se životem nadporučík František Závorka a svobodník Lubomír Jasínek z paradesantní skupiny Antimony. Než aby padli do rukou gestapa, raději zvolili smrt pozřením kyanidu.

rovenskoLetecky
Rovensko pod TRoskami letecky z https://www.rovensko.cz/

Liberecký kraj ve spolupráci s městem Rovensko pod Troskami, Československou obcí legionářskou a Rotou Nazdar chystá na 14. ledna 2023 pietní akt s doprovodným programem, na kterém výsadkářům veřejnost i význační hosté vzdají hold.

Zájemci se budou mít na co těšit – ať už se jedná o přelet Saab JAS-39 Gripen, přítomnost historika Eduarda Stehlíka, panelovou výstavu, kterou připravuje Československá obec legionářská, nebo expozici dobového operačního materiálu od Roty Nazdar. Přislíbena je také účast ministryně obrany Jany Černochové, případně ministra vnitra Víta Rakušana, nebo přidělence obrany britského velvyslanectví v Praze Jonathana Kitsona.

LK/Filip Trdla