Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj uhradí čtyřem páteřním nemocnicím ztrátu u testů na covid jen do konce června

22. 09. 2020 | 15:50

Liberecký kraj čtyřem páteřním nemocnicím v kraji doplatí rozdíl za ztrátové PCR testy na koronavirus u samoplátců. Na každém testu nemocnice tratí zhruba 1000 korun. Doplatek ale bude jen za období od poloviny května do konce června, rozhodli dnes krajští zastupitelé. Nemocnice v Liberci, Jablonci, České Lípě a Jilemnici dostanou přes 837.000 korun. S uhrazením ztráty za období od července kraj nepočítá, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

covid test-tube-5065425 1280
Ilustrační foto

"Nejsme schopni se svým rozpočtem, který má úbytek, to dál saturovat," dodal Sobotka. Oproti schválenému rozpočtu kraj své očekávané příjmy v důsledku koronavirové krize snížil pro letošní rok o 16,4 procenta na zhruba tři miliardy korun.

Náklady za jeden test nemocnice v kraji spočítaly na 2800 korun, částka vychází z ceníku schváleného pojišťovnou a odráží i náročnost odběrů a testování. Ministerstvo zdravotnictví ale stanovilo od 14. května předpisem cenu na maximálně 1756 korun. Rozdíl v ceně za testování chtěl kraj proplatit po vládě, zatím neuspěl.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v dopise zaslaném Libereckému kraji uvedl, že rozdíl mezi účtovou a konečnou cenou bude od července kompenzován novou úhradou vyhláškou. Sobotka tomu nevěří. "To samozřejmě nepokryje. A nemocnice se budou muset s tím nějak vyrovnat," řekl. Testy pro samoplátce provádí v kraji převážně krajská nemocnice v Liberci. Její mluvčí Václav Řičář pro ČTK uvedl, že měsíčně musí nemocnice na testy doplácet řádově stovky tisíc až miliony korun.

Jen za období od 14. května do 30. června, pro které rozdíl ceny doplatí kraj, si ve čtyřech nemocnicích test nechalo udělat 802 samoplátců. Nejvíce jich bylo v nemocnici v Liberci, které kraj pošle za 344 testů 359.136 korun. Jablonecká nemocnice provedla 293 testů samoplátců, 95 českolipská a 70 jilemnická.

Aktuálně je v kraji pět stacionárních odběrových míst pro testování na koronavirus. Vedle nemocnic je od tohoto týdne v provozu i ve Vratislavicích nad Nisou, kde sídlí liberecká pobočka zdravotního ústavu. Od neděle navíc začal fungovat krajský jednotný rezervační systém, aby se před odběrovými místy netvořily fronty.

čtk