Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj vyhlásil podeváté soutěž o památku roku, zvýšil odměnu pro výherce na 100 tisíc

02. 03. 2024 | 12:22

Liberecký kraj vyhlásil podeváté soutěž o památku roku. Elektronické přihlášky je možné podávat do 30. dubna, řekla ČTK mluvčí Libereckého kraje Anna Vašková. Cílem soutěže Památka roku Libereckého kraje je upozornit na úspěšné obnovy kulturních památek a poukázat na výjimečné stavby v regionu.

liebig3IrmaOTv3
Liebiegův zámeček po rekonstrukci, foto Artur Irma

Loni se o cenu utkalo šest projektů, ocenění získala rekonstrukce Liebiegova paláce v Liberci, který dnes slouží jako komunitní centrum.

"Liberecký kraj přispívá v posledních letech významně na obnovu památek na svém území, a je to skutečně vidět. Budu moc ráda, pokud se do soutěže přihlásí majitelé obnovených památek. Rádi budeme úspěšné obnovy ukazovat jako skvělé příklady," doplnila náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Podmínkou účasti je podle ní dokončení obnovy nebo její etapy v roce 2023, zároveň do ní musí majitel z vlastního dát nejméně 100.000 korun.

Vítěz dostane pamětní desku a finanční odměnu, loni to bylo 50.000 korun, letos se krajské zastupitelstvo rozhodlo ji zdvojnásobit. "Navýšili jsme odměnu na 100.000 korun, protože máme za to, že vzhledem k tomu, kolik obnova vlastníky památek stojí, byla ta původní částka 50.000 korun příliš nízká," řekla Vinklátová. Na území Libereckého kraje je podle evidence Národního památkového ústavu 2248 památek, z nichž je 39 na seznamu ohrožených.

"Liberecký kraj významně přispívá k obnovám památek na svém území, prostřednictvím dotačního programu a individuálních dotací pomáhá vlastníkům památkově chráněných objektů nastartovat jejich rekonstrukce," dodala Vinklátová. Za posledních 11 let rozdělil kraj na obnovu kulturních památek 114 milionů korun z dotačního programu, a podpořil tak 590 projektů. Obnovu dalších 68 objektů podpořil kraj individuální dotací, dohromady tak rozdělil dalších 54 milionů korun.

Soutěž Památka roku Libereckého kraje byla poprvé vyhlášena za rok 2015 a má jedinou kategorii. V minulosti se ale dvakrát stalo, že porota ocenila dva objekty. Památkou roku 2016 Libereckého kraje ocenil kraj rekonstrukci oken a restaurování uměleckořemeslných prvků Doleního mlýna v Bradlecké Lhotě a také obnovu zámku ve Svijanech. O rok později získala ocenění obnova historické papírny a mlýna v Hamru na Jezeře na Českolipsku a také areál barokního zámku v Návarově u Zlaté Olešnice na Jablonecku.

čtk