Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj zaplatil pokutu vyměřenou ÚOHS za dopravní obslužnost Českolipska, dál se ale soudí

20. 01. 2021 | 11:19

Liberecký kraj musel zaplatit pokutu sedm milionů korun, kterou mu vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za dopravní zakázku na Českolipsku. Kraj pokutu považuje za nepřiměřenou a obrátil se proto na soud. Žádal také odklad platby. Do doby splatnosti pokuty ale soud nerozhodl, kraji tak nezbylo, než ji v lednu zaplatit, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj teď podle něj čeká, až soud nařídí jednání.

CLmadCeska-Lipa-14
Česká Lípa, ilustrační foto Mad

Liberecký kraj v závěru roku 2019 uzavřel bez vypsání veřejné soutěže smlouvu na dočasné zajištění autobusové dopravy na Českolipsku s ČSAD Česká Lípa s platností nejvýše na dva roky. "Budeme se snažit veškerými dostupnými prostředky o to, aby naše požadavky byly vyslyšeny. Nicméně podotýkám, že Liberecký kraj postupoval plně v souladu s rozhodnutími krajského zastupitelstva, a kromě toho jsme ani neměli další možnosti, jak veřejnou dopravu na Českolipsku zajistit," doplnil hejtman.

Podle ÚOHS však kraj pro přímé zadání důvody neměl, protože poskytované služby nebyly přerušeny ani ohroženy. Proto kraji udělil pokutu a přezkum zamítl jako bezdůvodný. Podle kraje je výše sankce nepřiměřená. Úřad podle hejtmana za celý rok 2018 vyměřil za pochybení ve veřejných zakázkách v podobných případech v prvním stupni 89 pokut dohromady za necelých 7,765 milionu. V roce 2019 byly v souhrnu uložené pokuty vyšší, přesto jejich celková výše v prvním stupni činila 11,166 milionů v 91 rozhodovaných případech.

Podle hejtmanova náměstka Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) je hlavní cíl Libereckého kraje šetřit peníze a vynakládat je efektivně. Zajistit dopravní obslužnost na Českolipsku dopravcem ČSAD Česká Lípa, který tam dlouhodobě jezdí, bylo pro kraj výhodnější. "I přes pokutu od ÚOHS jsme díky tomu uspořili přibližně 14 milionů korun. Vycházíme tak zejména z analýz, které porovnávají současné ceny, s cifrou, kterou bychom prodělali, pokud bychom šli cestou veřejné soutěže," řekl Sviták.

Veřejnou dopravu na Českolipsku zajišťuje ČSAD Česká Lípa dlouhodobě. Dopravce patří k největším v Libereckém kraji, ročně přepraví 2,9 milionu cestujících. Liberecký kraj se s firmou dohodl na ceně 38,36 koruny za kilometr, což je ve srovnání s dalšími dvěma dopravci BusLine a ČSAD Liberec nejlevnější. Od příštího roku převezme dopravu na Českolipsku vnitřní krajský dopravce.

čtk