Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj zatím s vakcinací mladších dětí v očkovacích centrech nepočítá

11. 12. 2021 | 6:51

Liberecký kraj zatím s očkováním dětí od pěti do 11 let v očkovacích centrech nepočítá, nebude tak možné je ani registrovat. Vakcínu by měly dostat u svého dětského lékaře, řekl ČTK krajský koordinátor očkování Vladimír Richter (ODS). Kraj by měl podle něj nárok získat zhruba 6000 dávek vakcíny, objednávat ji ale zatím nebude.

covidHolka
ilustrační foto

Zda pediatři s očkováním počítají, případně, jestli mají o vakcíny zájem, zatím kraj neví. "Na rozdíl od praktických lékařů nemají pediatři v kraji zástupce, se kterým bychom mohli jednat, budeme to řešit v pondělí na krizovém štábu," doplnil Richter. Ve věkové skupině od 12 do 17 let má zatím v Libereckém kraji kompletní očkování 12.172 dětí, dalších zhruba 2040 na druhou dávku čeká.

K očkování mladších dětí zatím podle krajského koordinátora chybí metodika. "Podle předběžných informací by k tomu mělo mít dítě papír od svého pediatra, že může být očkované. Když už tam ale pro ten papír rodiče s dítětem půjdou, tak už tam rovnou může být očkované. Zatím ale není metodika, takže uvidíme, jak to nakonec dopadne," dodal Richter. I kdyby se kraj nakonec rozhodl očkovat i mladší děti ve velkých centrech, termíny nabízet nebude dokud nebude mít podle Richtera jistotu, že je vakcína v Česku k dispozici.

Česko podle dřívějších informací zatím objednalo 300.000 dávek pro děti od pěti do 11 let. Těch je podle dat Českého statistického úřadu téměř 800.000. Dosud bylo možné podávat vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech dětem od 12 let. Snížení věkové hranice umožnilo rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Díky schválení vakcíny pro děti ve věku od pěti let bude potenciální maximální proočkovanost české populace až 90,9 procenta.

čtk