Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidí s respiračními nemocemi mírně přibylo. Je třeba chránit nejohroženější skupiny obyvatel

05. 12. 2023 | 5:46

V Libereckém kraji za poslední týden mírně přibylo lidí s akutními respiračními infekcemi. Na 100.000 lidí je 1482 nemocných, nárůst je o dvě procenta. Přibývá i nemocných s covidem-19 a hygienici kvůli tomu doporučují, aby lidé při návštěvách domovů seniorů či jiných zařízení sociálních služeb měli nasazené respirátory. ČTK o tom informovala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

covid-6808678 960 720
Hygienici doporučují, aby lidé při návštěvách domovů seniorů či jiných zařízení sociálních služeb měli nasazené respirátory.

Počet nemocných s covidem v posledních týdnech narůstá, na 100.000 lidí je aktuálně zhruba 82 případů. "Je evidentní, že počet nemocným s covidem-19 nadále stoupá a skutečný počet nakažených je pravděpodobně ještě výrazně vyšší. Z tohoto důvodu doporučujeme, aby lidé nosili ochranu dýchacích cest, a to především při návštěvě domovů pro seniory a další zařízení sociálních služeb, aby byly chráněny zejména nejohroženější skupiny obyvatel," uvedla Balašová. Nošení respirátorů je podle ní vhodné také při návštěvách zdravotnických zařízení. "Ale také v hromadné dopravě či v obchodech, kde je v současné době vzhledem k blížícím se vánočním svátkům značná koncentrace lidí," dodala.

U akutních respiračních infekcí je nemocnost v kraji nadále těsně pod hranicí epidemie. Za takzvaný epidemický práh hygienici označují 1600 až 1800 případů na 100.000 lidí. Ve vyšetřovaných laboratorních vzorcích v Libereckém kraji nadále převládají rhinoviry, které způsobují běžné nachlazení s bolestí krku, rýmou, kašlem a ucpaným nosem. "Dále byly zachyceny i adenoviry, enteroviry, lidský BOKA virus a viry parainfluenzy," uvedla Balašová. Laboratorně byl za poslední týden potvrzený první případ chřipky, konkrétně typu A – H3. "Vážný případ průběhu chřipky či jiného respiračního viru s nutností umělé plicní ventilace nebyl zaznamenán," dodala mluvčí hygieniků.

čtk