Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Má sněžit, teploty vystoupají až ke čtyřem stupňům. Na horách bude mrznout po celý den

30. 01. 2023 | 8:09

V Libereckém kraji dnes ráno mrzne, teploty někde klesly až k minus devíti stupňům, místy slabě sněží. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, na Českolipsku varují před zesilujícím větrem, fouká také na Frýdlantsku, rychlost větru zatím ale podle meteorologů dosahuje maximálně zhruba 40 kilometrů v hodině, přes den má ale vítr zesilovat a na horách může v nárazech dosáhnout i 90 km/h.

sypačSul
Zásoby posypových materiálů se tenčí. Ilustrační foto: Twitter ŘSD

V Libereckém kraji zatím zůstávají pro těžká nákladní auta nad šest tun uzavřené dvě silnice na Liberecku. Neprůjezdná je pro kamiony silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a Hejnice. Řidiči musí využít silnici 13 přes Frýdlant. V pátek silničáři kvůli problémům se sjízdností uzavřeli pro kamiony také silnici třetí třídy z Rynoltic do Hrádku nad Nisou. Do Hrádku musí řidiči kamionů po hlavní silnici 13 a 35 přes Bílý Kostel, kde se solí. Obě uzavřené komunikace leží v chráněné oblasti, kde silničáři solit nemohou.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou většinou holé a vymrzlé, v horských oblastech, kde se objevuje sněžení, mohou být vlhké po chemickém ošetření a se zbytky sněhu. Ujetá vrstva zledovatělého sněhu leží na silnicích nižších tříd a řidiči by měli být opatrní. Teploty na severu Čech se dnes ráno pohybují od minus jednoho do minus devíti stupňů Celsia. Většinou je oblačno až zataženo nízkou oblačností a na většině míst to podle meteorologů vydrží celý den. Mělo by sněžit, teploty přes den vystoupají až ke čtyřem stupňům, na horách bude mrznout po celý den.

čtk