Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Malí odvážlivci dostanou možnost vypustit menší druhy netopýrů zpátky na svobodu

18. 08. 2020 | 5:41

Setkání s netopýry se po roce opět přiblížilo. Uskuteční se  28.8. v Panském lomu u Hanychovské jeskyně u Liberce, a 4.9. u Ledové jeskyně Naděje v Lužických horách. Letos se ale za těmito živočichy můžete vydat i do romantických Prachovských skal.

netopIlustr
archivní foto z minulých ročníků

TZ Českého svazu ochránců přírody: V romantickém skalním městě Prachovské skály se skrývá spousta nekrasových jeskyní, které na podzim vyhledávají netopýři. Jeskyně se nacházejí především v rokli Babinec hned pod Šikmou věží nad Horním Lochovem. Letos jsme se sem po několika letech vrátili s putovní netopýří nocí, kdy se lidé budou moci ve večerních hodinách setkat s netopýry v jejich přirozeném prostředí a něco se o nich dozvědět.

Pro ty, kdo v noci zavítají do západní části prachovských skal, připravili členové Českého svazu ochránců přírody ZO 36/02 při správě CHKO Jizerské hory ve spolupráci s Muzeem přírody Český ráj a pod záštitou EUROBATS Mezinárodní noc pro netopýry. Ta se koná v rámci série putovních Mezinárodních netopýřích nocí a proto může trvat i několik let, než se do Prachovských skal opět vrátí.

Akce skýtá pro návštěvníky jedinečnou šanci setkat se s živými netopýry, shlédnout ukázku metod výzkumu netopýrů, přednášku s promítáním diapozitivů a seznámit se s důvody a způsoby ochrany netopýrů. Malí odvážlivci dostanou možnost vypustit menší druhy netopýrů zpět na svobodu. Každý návštěvník dostane pamětní vstupenku. Vstup na akci je zdarma díky finanční podpoře z programu Ochrana biodiverzity Českého svazu ochránců přírody podpořeného Lesy České republiky, s.p., Nadací Ivana Dejmala a v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí. To vše na vás čeká v sobotu 22. 8. 2020 od 21:00 do půlnoci pod Šikmou věží.

archivní foto

Doprava na místo konání: Pokud pojedete autem, na silnici č. 16 mezi Sobotkou a Jičínem odbočte do Horního Lochova. Tím je třeba projet celým, na jeho horním konci je hotel Pod Šikmou věží, kde se dá zaparkovat.  Z parkoviště je to na místo konání necelých 200 metrů po zelené turistické značce.

Nutné vybavení pro každého návštěvníka je baterka, která vydrží svítit déle než jednu hodinu. V letošním roce doporučujeme použít i roušku. Ten kdo přijde s rouškou s obrázkem netopýra, bude odměněn speciální cenou. Akce se bude konat i za nepříznivého počasí, pro tento případ bude na místě postavený provizorní přístřešek. Těšíme se na vaši účast!  

Daniel Horáček