Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Města odsouvají investice, Liberec už škrtnul výdaje za 20 milionů korun, o odložení akcí za 30 milionů rozhodnou zastupitelé

20. 05. 2020 | 14:50

AKTUALIZOVÁNO: Investiční akce za desítky milionů korun odsouvají města v Libereckém kraji. Stotisícový Liberec už škrtnul investice za 20 milionů korun, o odložení dalších akcí za 30 milionů budou zastupitelé rozhodovat. Zjistila to ČTK. Města výdaje odsouvají kvůli očekávanému propadu daňových příjmů z ekonomiky utlumené v době mimořádných opatření proti šíření koronaviru. Ještě tvrdší dopad bude mít zřejmě snížení daňových příjmů pro menší obce.

LiBereC mad pros18 02
Foto: Mad

"Už minulý měsíc ten propad financí z rozpočtového určení daní u nás v Prysku byl o třetinu. Už teď jednáme se zaměstnanci, řešíme, že budeme muset propouštět, a už jsme zastavili veškeré investiční akce," řekl ČTK Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj), starosta Prysku na Českolipsku, obce, která má 450 obyvatel. Pokud by se daňové příjmy ještě snížily, nebude obec schopna zajistit nic jiného než základní fungování. Dotační programy podle Svitáka s investicemi příliš nepomohou, protože třeba Prysk by v takovém případě neměl ani na spolufinancování projektů.

V krajském městě Liberci už kvůli očekávanému propadu příjmů odložili třeba investici do infrastruktury v místní zoologické zahradě a modernizaci pavilonu Technického muzea, nepřibudou ani nová parkovací místa. "Odloženy byly také dvě velké rekonstrukce základních škol v celkové částce 50 milionů korun," řekl ČTK náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO).

Investiční akce za 40 milionů korun chtějí odložit v nedalekém Jablonci nad Nisou, zastupitelé o tom budou jednat ve čtvrtek. Město plánuje odsunout revitalizaci sídliště Šumava za 15 milionů, opravovat se nebude most v Podhorské ulici, radnice chce odložit rekonstrukci veřejného osvětlení nebo opravy hřbitovů. S ohledem na očekávané výpadky příjmů omezí Jablonec i dotace a dary. "Výjimkou mohou být dotace a peněžité dary související s nouzovým stavem, například na humanitární pomoc," řekla vedoucí odboru ekonomiky Renata Vítová.

Také v České Lípě připravují v souvislosti s očekávaným propadem příjmů kvůli pandemii rozpočtové změny. Zastupitelstvu je předloží v červnu. "S největší pravděpodobností na příští rok přesuneme opravu atletického oválu za deset milionů korun, úpravu pobočky knihovny na sídlišti Lada za sedm milionů, sadové úpravy a osazení herních prvků v parčíku v ulici 5. května nebo první etapu budování školního hřiště na ZŠ Jižní," řekla českolipská starostka Jitka Volfová (ANO). Radnice odloží také plánovanou rekonstrukci vstupních prostor Kulturního domu Crystal za 12 milionů. "Zde ale důvodem není koronavirová krize. Rozhodli jsme se projekt rozšířit o úpravu foyer, aby celková změna byla větší a viditelná na první pohled," dodala.

V Semilech odsunuli zatím na příští rok akce zhruba za tři miliony korun. "Většinou jde o menší akce jako přístřešky na popelnice nebo rekonstrukce obřadní síně," řekl místostarosta Tomáš Sábl (Volba pro Semily). Až příští rok dojde také na dva projekty z participativního rozpočtu - rozšíření kapacity skautské klubovny a rekonstrukci spodní části schodiště kostela sv. Petra a Pavla dohromady za milion korun. Velké akce město odkládat nebude, většinou už podle místostarosty začaly, nebo na ně město získalo dotace.

Plánované investice ruší nebo odkládají také v dalších městech. Podle průzkumu Svazu měst a obcí (SMO) zatím česká města a obce v důsledku koronavirové krize zrušily 10.000 investičních projektů za 8,4 miliardy korun a odložily 23.000 dalších za zhruba 27,6 miliardy korun. Třeba v Turnově ale chtějí propad příjmů řešit hlavně úsporami provozních nákladů. "Snažíme se minimálně zasahovat do investičních akcí," řekl starosta patnáctitisícového města Tomáš Hocke (Nezávislý blok), který investice vnímá jako zásadní pro stabilizaci ekonomiky. "Ve chvíli, když bychom všichni začali škrtat investice, tak to nedopadne asi úplně dobře," dodal.

čtk