Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Meteorologové očekávají sněhové přeháňky, zejména na horách, i dnes. Silnice jsou namrzlé

07. 01. 2021 | 7:23

AKTUALIZOVÁNO: V noci v Libereckém kraji připadlo do dnešního rána několik centimetrů sněhu. Zbytky rozbředlého sněhu leží i na silnicích prvních tříd v horských oblastech Jablonecka a Semilska, vyplývá z údajů na dopravním webu Ředitelství silnic a dálnic. Opatrní by měli být motoristé i na čtyřproudé silnici 35 z Liberce na Turnov, silničáři varují před možnou námrazou.

zima19irma2
ilustrační foto

"K ránu byla většina inertně udržovaných vozovek vypluhovaná, posypaná. A chemicky udržované úseky byly posypané a v současné době na nich leží zbytky rozbředlého sněhu. Jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, dopravní komplikace nemáme zatím nikde hlášené," řekl dnes ČTK před 9:00 Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Pro nákladní vozidla nad šest tun s výjimkou autobusů je nadále uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy na Liberecku. Zákaz pro ně platí od středečního rána. Důvodem je zledovatělý povrch silnice po předchozím sněžení a obava ze zablokování jedné ze dvou přístupových cest do Frýdlantského výběžku. "Z důvodu prevence ji zřejmě necháme uzavřenou do doby, až na ní nebude sníh," uvedl Pospíšil. To může trvat i týdny. Obavu z jízdy po této silnici mají podle Pospíšila za současných podmínek i řidiči autobusů. Silnice přes Oldřichovské sedlo se upravuje pluhy a k údržbě lze jako posyp použít pouze písek nebo drť. Kamiony se do Raspenavy, Hejnic či Lázní Libverda dostanou po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Zvýšenou opatrnost silničáři doporučují řidičům v celém Libereckém kraji. Ujetý nebo rozbředlý sníh je na vozovkách nižších tříd na Jablonecku, Semilsku i Liberecku. Mokré jsou silnice na Českolipsku.

Meteorologové očekávají sněhové přeháňky, zejména na horách, dnes i přes den. Srážky by podle předpovědi pro Liberecký kraj měly ustávat k večeru. Nejvyšší denní teploty by měly být v kraji mezi minus dvěma a plus jedním stupněm Celsia, na horách mezi minus pěti a minus dvěma stupni.

čtk