Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Minimálně 1200 ukrajinských uprchlíků už nalezlo práci, to je více než desetina příchozích

18. 04. 2022 | 10:18

V Libereckém kraji zaměstnaly firmy minimálně 1200 ukrajinských uprchlíků. Vyplývá to z informací, které má úřad práce k dispozici od zaměstnavatelů. Je to více než desetina příchozích do kraje. Zájemců o práci z řada běženců je ale více, v evidenci úřadu práce jich je v kraji přes 300.

kadeřnictví hairdresser-1555599 1280
Ilustrační foto

Podle ředitelky krajské pobočky Úřadu práce v Liberci Kateřiny Sadílkové je v nabídce zhruba 1700 míst, kde zaměstnavatelé avizují zájem zaměstnat uprchlíky z Ukrajiny. "Volná pracovní místa jsou nabízena ve výrobě – montážní dělníci, dále řidiči, služby – gastronomie, sociální služby, pomocné profese ve zdravotnictví, úklidové práce. Několik míst je v zemědělství," uvedla Sadílková.

Třeba Oleně Dorošenkové se podařilo najít místo ve školství. "Za práci ve škole jsem vděčná, opravdu jsem šťastná, ani jsem nedoufala, že tu něco tak rychle seženu. Moc nám v tom pomohla česká rodina, u které jsme ubytováni," uvedla pro ČTK čtyřiapadesátiletá Dorošenková. Je z Černihivu, který je nyní je do značné míry v troskách. Byla tam ředitelkou školy a učila matematiku a fyziku. Místo našla na liberecké ZŠ Sokolská v adaptační třídě pro ukrajinské děti. Dopoledne je vedená jako učitelka a je k ruce české učitelce, která adaptační třídu vede. Odpoledne funguje jako družinářka. V Česku chce s dcerou a jedenáctiletou vnučkou zůstat natrvalo. "Nemáme se kam ani za kým vrátit," uvedla.

Její dcera Ludmila je učitelkou matematiky a informatiky. "Pro ni ale práci nemůžeme sehnat," řekla Dorošenková. Největší bariéra je podle ní jazyk. "V jedné škole už nám řekli, že jakmile budeme mluvit česky, všude nás budou chtít, protože máme aprobace, o které je tady na školách zájem. Ale jsme tu teprve krátce na to, abychom uměly dobře česky, do Liberce jsme přijely 21. března," uvedla. Česky se učí spolu s dětmi v adaptační třídě. "Ale jsou to zatím takové základní fráze jako dobrý den, na shledanou, názvy barev, dny v týdnu a podobně. Ale i za to jsem ráda. Moje vnučka Oleksandra už se také dostala do adaptační třídy na ZŠ Vrchlického, takže si doma společně procvičujeme češtinu, koukáme na youtube. Od české rodiny jsme také dostaly televizi, abychom češtinu dostaly víc do povědomí," dodala.

Ženy, které uprchly před válkou, zaměstnává třeba firma Drylock v Hrádku nad Nisou, která vyrábí dětské pleny a hygienické potřeby. "Celkem jsme pro uprchlíky vyčlenili 40 míst," řekl ČTK vedoucí personálního oddělení Ondřej Kout. Většinou pracují na lince jako baličky. Uprchlíky zaměstnal také například Singing Rock z Poniklé, což je výrobce vybavení pro práci ve výškách a horolezectví. Pracuje tam zatím devět příchozích žen z válkou zasažené země.

"Poslední Ukrajinka, která u nás nastoupila, je z Charkova. Nyní pracuje v našem provoze v Semilech. Do České republiky přijela se dvěma syny, kteří už navštěvují základní školu. Její manžel bojuje v domobraně. Říkala nám, že i když se jí bydlení i práce u nás líbí, bude se chtít vrátit domů, jen jak se situace alespoň trochu uklidní, protože chce za mužem a širší rodinou. U dalších pracovnic je to různé. Ty mladší by tady rády zůstaly. Ty, které mají doma manžely, počítají s návratem na Ukrajinu," uvedl personální manažer firmy Jiří Čermák.

Deset nových zaměstnanců z řad ukrajinských uprchlíků získala také nemocnice v České Lípě. "Jedná se především o všeobecné sestry a lékařky. Tito zaměstnanci u nás v danou chvíli absolvují intenzivní kurz českého jazyka, každý pracovní den od 07:00 do 15:00. Bez dosažení určité úrovně češtiny není možné je dosadit na kvalifikované pozice, byť se jedná o zdravotníky odborně zkušené," uvedla mluvčí nemocnice Andrea Beranová. Další by podle ní chtěli přijmout v květnu.

Nemocnice v Jablonci nabídla běžencům dvě místa v prádelně, obsazená byla během týdne. "Pracovní pozice odpovídají kvalifikaci uchazeček," uvedla mluvčí nemocnice Jana Válková. Dvě běženky přijala i třeba společnost MMN, jež provozuje nemocnice v Jilemnici a Semilech. Jednu pro prádelnu v Semilech a druhou jako pomocnou sílu v kuchyni v Jilemnici.

čtk