Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mnoho z padesátky staveb přihlášených do soutěže architekta Hubáčka je unikátních i v rámci ČR

25. 06. 2019 | 5:43

Rekordní počet staveb — rovných padesát — se letos uchází o titul Stavba roku Libereckého kraje v Soutěži Karla Hubáčka, tradiční akci, jež oceňuje originální architekturu, zajímavé stavby i jejich tvůrce. Na internetu je navíc možné nyní hlasovat o stavbu, která získá Cenu veřejnosti.

masaryk2celek
Mezi realizovanými stavbami soutěží i Rezidence Park Masarykova - I. etapa, Liberec

Mezi soutěžícími stavbami mj. najdeme bytový komplex na Masarykově třídě v Liberci, hasičskou zbrojnici v Krásné Studánce nebo Mateřskou školku Nová Ruda ve Vratislavicích.

Záštitu nad soutěží nesou hejtman Libereckého kraje Martin Půta a Radka Loučková Kotasová, krajská radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

„Díky inovacím, novému webu soutěže i díky přímému oslovování potenciálních účastníků se v našem regionu podařilo vzbudit veliký zájem o tuto soutěž. Mnoho přihlášených staveb je unikátních i v rámci celé republiky, což dokazuje, že i v našem kraji vzniká velmi kvalitní architektura,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Porota, složená ze zástupců Libereckého kraje i všech dalších partnerů soutěže, udělí ceny ve čtyřech kategoriích. První a hlavní z nich je Cena Karla Hubáčka, udělená za nejzajímavější stavbu nebo úpravy veřejného prostoru a krajiny. O ni se uchází 42 staveb. Dalšími jsou Cena za inovaci udílená za výjimečné návrhy, v nominaci na níž se objevila jedna stavba, Cena junior pro studenty, věnující se stavebnictví a architektuře — šest staveb — a ocenění pro významnou osobnost v oboru stavebnictví, kde je jedna nominace.

Mateřská škola Nová Ruda, Vratislavice

V průběhu léta bude komise cestovat po jednotlivých stavbách, aby objektivně posoudila jejich kvalitu a inovativnost. „Je důležité vidět, jak samotné dílo zapadá do daného prostoru,“ popsala průběh hodnocení radní Radka Loučková Kotasová. Uskuteční se i putovní výstavy po partnerských městech, na kterých se jednotlivé stavby představí.

Z veřejného internetového hlasování pak vzejde Cena veřejnosti. Hlasovat je možné
do 15. října tohoto roku na webových stránkách www.stavbaroku.lk, kde se rovněž nalézají bližší informace k soutěži včetně přihlášek. Bližší podrobnosti se lze dozvědět taktéž na webu www.kraj-lbc.cz.

Koncem října letošního roku se bude konat slavnostní vyhlášení vítězů soutěže, a to v rámci galavečera, kdy budou oceněny stavby vybrané porotou jako ty nejlepší a zároveň bude vyhlášen vítěz kategorie Cena veřejnosti.

Zázemí projektu Rezidence Park Masarykova - I. etapa, Liberec

Vyhlašovatelem soutěže je Liberecký kraj. Partnery jsou města Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Semily, Turnov, dále Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Český svaz stavebních inženýrů, Svaz podnikatelů ve stavebnictví a Technická univerzita.

„Soutěž má v našem kraji tradici od roku 2004. Stavební firmy a architektonické ateliéry mohou tímto způsobem prezentovat výsledky své práce,“ uzavřela radní Radka Loučková Kotasová.

LK/Jan Mikulička

Hasičská zbrojnice v Krásné Studánce