Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Moderní geocaching přiblíží zajímavé evropské turistické projekty

25. 09. 2020 | 9:32

Netradiční nápad se zrodil v informačním středisku Europe Direct Liberec, které funguje při Euroregionu Nisa. Infocentrum hodlá propagovat turistické projekty financované z evropských peněz prostřednictvím dnes tolik moderního geocachingu.

V rámci on-line kampaně lidé nejprve vybrali 10 zajímavých turistických projektů v kraji financovaných z prostředků Evropské unie. V jejich blízkosti se poté ukryly geocachingové schránky. V každé z nich jsou uloženy informace o dalších devíti schránkách a přesné GPS souřadnice.

„Geocaching je oblíbený napříč věkovými kategoriemi. Síť schránek v celém regionu nyní obohatí další cíle, takže milovníci geocachingu už mohou plánovat další výpravy,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. „Projekt zpopularizuje nejzajímavější evropské projekty v oblasti turistického ruchu a kultury a památkové péče v Libereckém kraji nejen mezi turisty z regionu, ale z celé země, potažmo světa.“Foto: LK V rámci hledání takzvaných kešek mohou jejich lovci navštívit cyklostezku z údolí Jizery do údolí Bobru, rozhlednu v Heřmanicích, turisticky atraktivní místa na Černé Studnici, pramen řeky Nisy, zachráněnou kapličku svatého Gotharda, bod Trojmezí, naučnou stezku Eldorádlo, rekreační a sportovní areál Obří sud Javorník, jítravský úsek Cyklostezky svaté Zdislavy, stezku pro pěší okolo přehrady Fojtka či zrekonstruovanou přístupovou cestu k horskému hotelu Ještěd.

LK/Jan Mikulička