Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Jizerce klesly dnes ráno teploty k minus 15 stupňům, silničáři radí zvýšenou opatrnost

01. 12. 2023 | 8:14

V Libereckém kraji silně mrzne a místy se objevují mlhy, které mohou namrzat. Na Jizerce v Jizerských horách klesly dnes kolem 04:00 teploty k minus 15 stupňům, teď už teplota stoupá. I jinde v kraji ale naměřili pod minus deset stupňů. Při tak nízkých teplotách ztrácí sůl účinnost a silnice mohou klouzat, silničáři proto doporučují jezdit se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou většinou holé a po chemickém ošetření vlhké.

jizerky 01-(Leden)-045-Aleš Ječmeň-Zima na rašeliništi
Foto: Aleš Ječmeň, Zima na rašeliništi

Pro kamiony nad šest tun zůstává kvůli počasí dál zavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice na Liberecku. Na silnici je zledovatělá vrstva ujetého sněhu, komunikace je v první zóně CHKO Jizerské hory, silničáři tam tak mohou sypat jen drtí nebo pískem, sůl používat nemohou. Vozovka je ve stoupání uklouzaná, hrozí, že kamion na úzké silnici uvízne a cestu zablokuje. Uzavírka neplatí pro autobusy, řidiči kamionů ale musí k cestě na Raspenavu a Hejnice využít silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Všechny silnice v Libereckém kraji jsou dnes ráno s opatrností sjízdné. V kraji se solí jen 40 procent komunikací, ostatní sypou silničáři drtí nebo pískem nebo je jen protahují pluhy, 59 kilometrů zůstává zcela bez údržby. Na silnicích nižších tříd už leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu, motoristé, kteří nemají na autě zimní pneumatiky, by neměli do Libereckého kraje jezdit. Na 18 úsecích zejména v Jizerských horách a Krkonoších je zimní výbava od poloviny listopadu povinná.

Teploty v Libereckém kraji se dnes ráno pohybují od minus tří do minus 11 stupňů, většinou je oblačno nebo polojasno. Mrznout bude podle meteorologů po celý den, teploty vystoupají maximálně k minus jednomu stupni, na horách bude až minus pět, ojediněle může i sněžit.

čtk