Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na konci roku skončí provoz Infopointu Ukrajina, pomáhal uprchlíkům začlenit se do české společnosti

03. 12. 2023 | 14:29

Poslední prosincový den letošního roku skončí činnost Infopointu Ukrajina, který byl součástí přeshraničního projektu Jsme s vámi – společně pro Ukrajinu. Jeho cílem bylo mimo jiné řešení uprchlické krize ve spolupráci s dalšími subjekty. Lidé si díky tomu mohli vyřídit víza, dokumenty k zaměstnání a ubytování či získat užitečné rady z oblasti zdravotnictví, cestovního ruchu nebo vzdělávání. Informace pomáhaly uprchlíkům postupně se začlenit do české společnosti.

ukrajina nadace ukrajina prezentace
Foto: LK

„Poradenství zabezpečí od nového roku držitelům dočasné ochrany v ukrajinštině Centrum na podporu integrace cizinců a Člověk v tísni. Nadále zůstávají k dispozici také infolinky klientského centra Ministerstva vnitra či Úřadu práce,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

„V rámci projektu se povedlo uskutečnit spoustu dalších aktivit, a to například dva turnusy mezinárodních táborů pro české, polské a ukrajinské děti, či zlepšit vztahy ve školách. Zavedli jsme také Ukrajinský klub a čtení pro děti, které se konaly v liberecké knihovně. Všechny tyto aktivity pomohly integraci dětí, ale i rodičů v České republice,“ dodal Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Ve středu 22. listopadu 2023 se uskutečnila v polských Jakuszycích závěrečná konference, kde odborníci představili aktivity projektu a zhodnotili návrhy na zlepšení k řešení uprchlické krize.

LK/Filip Trdla