Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na krajských dožínkách ve Frýdlantu se budou opět rozdávat ocenění Výrobek roku Libereckého kraje

20. 05. 2022 | 18:34

Výrobci potravin a farmáři mohou znovu soutěžit o Výrobek roku Libereckého kraje. Na rozdíl od Regionální potraviny je soutěž otevřena i větším producentům. Letos se koná 18. ročník, přihlášky je možné podávat do konce května. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na krajských dožínkách 3. září ve Frýdlantu. Vítězové jednotlivých kategorií si spolu s označením pro svůj výrobek odnesou i šek na 25.000 korun.

TvLKdozinky6 frydlant menší
Foto: Artur Irma

Cílem soutěže o nejlepší potravinářský výrobek je prezentace a podpora místních potravinářských firem. Soutěž vyhlásil Liberecký kraj poprvé v roce 2004, od té doby se o titul ucházelo už více než 800 regionálních výrobků. Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí výrobci mají možnost soutěžit v devíti kategoriích. V minulosti jich bylo dokonce 12, některé ale zůstávaly neobsazené, proto kraj jejich počet zúžil. Do soutěže se mohou přihlásit lidé či firmy se sídlem na území Libereckého kraje. Šanci ale mají i výrobci mimo region, pokud přihlášený produkt v kraji vyrábějí.

"Naším cílem je podpořit lokální zemědělské a potravinářské producenty a upozornit na kvalitní potraviny z místních zdrojů," řekl již dříve ČTK krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek (Piráti). Soutěží se v kategoriích: masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, biopotraviny a ostatní. Od loňského roku porota oceňuje také nejlepší výrobek z pohledu zdravého životního stylu.

archiv čtk