Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Liberecku vyjede v neděli vůbec poprvé krajský dopravce. Na Českolipsku to budou autobusy společnosti ČSAD Česká Lípa 

14. 12. 2019 | 5:39

Radní Libereckého kraje schválili nové smlouvy na zajištění autobusové dopravy pro oblasti Českolipska a Liberecka. Na západě regionu bude smlouva platná nejdéle do prosince roku 2021 a bude ho obsluhovat společnost ČSAD Česká Lípa dle zákona č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících. Na Liberecku budou v příštích 10 letech jezdit vozy krajského vnitřního dopravce, společnosti ČSAD Liberec.

busČsad1
archivní foto

Současná smlouva na zajištění dopravní obslužnosti autobusy na Českolipsku platí do 14. prosince 2019. V listopadu Rada Libereckého kraje rozhodla, že od 15. prosince 2019 uzavře smlouvu o veřejných službách v přepravě cestujících dle zákona č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících. „Pro oblast Českolipska nám tento zákon umožňuje zajistit služby přímým zadáním v mimořádné situaci dopravcem ČSAD Česká Lípa a.s. Jedním z důvodů, proč jsme k tomuto řešení přistoupili, je stav mnoha soutěží na dopravní obslužnost v České republice a také rozhodnutí krajského zastupitelstva zajistit dopravu na Českolipsku vnitřním dopravcem. Uzavřená smlouva a její cenové podmínky jsou pro rozpočet kraje ekonomicky výhodné,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Autobusy společnosti ČSAD Česká Lípa, které dle požadavků kraje nesmí být starší 17 let, budou dle nové smlouvy jezdit od neděle 15. prosince 2019. Podle této smlouvy dopravce částečně nese riziko výše tržeb a v ceně dopravního výkonu jsou započítávány i náklady na mýtné a vjezdy na autobusová nádraží. „Ročně řidiči společnosti najezdí 3.927.467 kilometrů. Cena dopravního výkonu je do prosince 2020 stanovena na 36,69 korun za kilometr. V rámci smlouvy jsou hrazeny pouze kilometry v jízdních řádech, nikoli třeba přejezdy mezi spoji a podobně. Dopředu počítáme se změnami mzdových nákladů a cenou pohonných hmot. Cena, za kterou bude ČSAD Česká Lípa poskytovat své služby, odpovídá stávající kvalitě vozového parku,“ vysvětlil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Od neděle bude na Liberecku zajišťovat dopravu na základě desetileté smlouvy krajský vnitřní dopravce ČSAD Liberec a.s., s tím, že riziko tržeb je pouze na objednateli. Cena dopravního výkonu stanovená smlouvou nezahrnuje infrastrukturní náklady, které kraj bude dopravci nad rámec hradit podle skutečnosti. Jedná se o stejný smluvní model jako pro oblasti Jablonecko a Turnovsko – Semilsko.

Průměrná cena dopravního výkonu je v tomto případě 37,51 Kč/km. Dopravce bude zajišťovat přepravu v objemu 3.809.815 km/rok, včetně schválených přejezdových kilometrů. Další dopravce, společnost BusLine, má cenu dopravního výkonu pro oblasti Jablonecko a Turnovsko – Semilsko ve výši 37,90 Kč/km.

Myšlenku zřídit vlastního dopravce a získat tak plnou kontrolu nad cenou dopravního výkonu prosazuje Liberecký kraj již od roku 2016. Proto na začátku letošního roku založil společnost Autobusy LK. Mimo jiné tím reagoval na nesouhlasné rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o přímém nákupu akcií společnosti ČSAD Liberec. Vozový park ČSAD Liberec a.s. v současné době čítá 63 autobusů. V příštím roce se připravuje jeho významná obnova. Na ni Liberecký kraj přispěl částkou 60 milionů korun.   

LK/Filip Trdla