Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na podporu sociálních služeb přidá Liberecký kraj ještě 79 milionů korun. Druhé kolo dotací vypisuje poprvé

24. 02. 2020 | 16:56

Na podporu sociálních služeb přidá letos Liberecký kraj dalších bezmála 79 milionů korun. Druhé kolo dotací vypisuje poprvé. Cílem je podpořit rozšíření služeb pro ty, kdo to potřebují, a podpořit poskytovatele, kteří v loňském první kole o dotace nepožádali nebo to z nějakého důvodu udělat nemohli, řekl dnes ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Žádosti do mimořádného druhého kola mohou poskytovatelé podávat až do 20. dubna

Na zajištění sociálních služeb pro seniory, postižené nebo sociálně slabé dostal letos Liberecký kraj ze státního rozpočtu 728,5 milionu korun. Žádal téměř miliardu. Přidělená částka je o 27 procent nižší, ale je schopna financování základních sociálních služeb v kraji zajistit. Z této částky ale kraj zhruba 11 procent ponechal v rezervě pro druhé kolo, aby mohl podle Půty podpořit další žadatele. "Umožní to nově přispět na až 120 úvazků v přímé péči a podpořit i 150 nových lůžek především v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem," dodal hejtman.

Podle náměstka pro sociální věci Pavla Svobody (ČSSD) je podpora určena na sociální služby, které v síti prokazatelně chybí. "Jsou to služby, kde objednavatelem je jednak Liberecký kraj, ale i obce v regionu. Konkrétně se jedná také například o chráněné bydlení pro osoby s poruchou autistického spektra, odlehčovací služby pro osoby se zdravotním postižením, sociálně aktivizační služby, terénní pečovatelskou službu, chráněné bydlení, nízkoprahová zařízení nebo ranou péči," doplnil Svoboda.

Sám Liberecký kraj je zřizovatelem 19 zařízení sociálních služeb pro zhruba 1700 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která zajišťují tři čtvrtiny lůžkové péče v kraji. Na provoz svých příspěvkových organizací dává letos kraj přes 144 milionů korun, o deset milionů víc než loni. Dalších deset milionů šlo z krajského rozpočtu na předfinancování sociálních služeb na začátku roku. Celkově je podle Svobody v základní síti sociálních služeb v kraji 2280 lůžek a 2022 úvazků.

čtk