Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na podporu sportovní infrastruktury dá letos Liberecký kraj pětkrát víc než loni

07. 02. 2024 | 16:41

Na podporu sportovní infrastruktury dá letos Liberecký kraj bezmála 51 milionů korun, je to pětkrát víc než loni. Kromě programu, který už od roku 2018 přispívá na malé projekty, otevře letos kraj nový dotační program určený na velké investice do sportovišť. Díky vyšším daňovým příjmům v loňském roce v něm bude k dispozici 45 milionů korun, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana pro školství Jiří Čeřovský (ODS).

stadion -2740106 1280
Ilustrační foto

Zřízením nového dotačního programu reaguje kraj na poptávku měst a obcí, které se snažily získat na své projekty dotace z Národní sportovní agentury (NSA), ale neuspěly ani s opakovanými žádostmi. Třeba v Semilech připravili modernizaci atletického areálu za 60 milionů korun, práce by měly začít na jaře. Podle starostky Leny Mlejnkové (Volba pro Semily) si město bude muset na projekt půjčit, dotace z kraje by tak radnici pomohla. Podobně by chtěly získat dotaci na sportoviště třeba Česká Lípa nebo Turnov.

"Program vyhlašujeme zejména proto, abychom zlepšili občanskou vybavenost v oblasti tělovýchovy a sportu a zvýšili bezpečnost při sportovních aktivitách. Podpoříme hlavně projekty, které nejsou jen vzdušnými zámky, ale mají konkrétní podobu a účel," doplnil Čeřovský. Velké dotace jsou určené pro města, obce a organizace v jejich stoprocentním vlastnictví. Získat mohou od čtyř do 12 milionů korun, maximálně ale 20 procent peněz potřebných na výstavbu, modernizaci a rekonstrukci sportovišť dokončenou v letech 2024 až 2025.

V případě dotací na malé projekty mohou o peníze žádat nejen města a obce a jejich organizace, ale také dobrovolné svazky obcí a spolky, jejichž hlavní činností je sport a tělovýchova. V tomto programu je k dispozici 5,75 milionu korun. Získat mohou žadatelé od 300.000 korun do tří milionů, nejvýše ale 30 procent nákladů. Vyhlášení obou programů bude ještě 20. února schvalovat krajské zastupitelstvo, o dotace pak bude podle Čeřovského možné žádat v obou programech od 25. března do 15. dubna. O poskytnutí dotací by potom měli zastupitelé rozhodnout 28. května.

čtk