Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na přímý boj s pandemií kraj loni vydal přes sto milionů. Nenadálé výdaje šly hlavně na nákup a služby související s ochrannými prostředky

27. 01. 2021 | 5:00

Liberecký kraj musel během loňské fáze koronapandemie neplánovaně vydat z rozpočtu přes sto milionů korun. Neplánovaně, nenadále, ale nezbytně. Jsou to výdaje, které by vůbec nevznikly, kdyby se i na sever Čech nevplížila zákeřná nákaza čínské chřipky.

rouškyTU1irma
archivní foto Artur Irma

Většina těchto výdajů šla na nákup materiálu, konkrétně na nanoroušky, respirátory, rukavice a dezinfekci. Za jeho pořízení LK vydal přes 100 milionů, zpracování tohoto ochranného materiálu, nezbytného pro boj s covidem v úvodních etapách pandemie, vyšlo krajskou pokladnu na necelých 4,5 milionu. Přes milion kraj stály refundace a dotace obcím, které se musely postarat o humanitární pomoc, pečovatelské služby a provoz škol pro pracovníky bojující s pandemií v první linii.

Kraj od státu dostal desetimilionovou dotaci, z níž opět pořídil roušky, rukavice a dezinfekci za necelých pět milionů, a za služby spojené se zpracováním tohoto materiálu vydal druhých pět milionů.

Z výtěžku veřejné sbírky Liberecký kraj sobě putovalo necelých 1,8 milionů na nákup přístrojů pro libereckou, jabloneckou a českolipskou nemocnici.

Po započtení všech položek, jak uvádí tabulka níže (zpracovaná tiskovým oddělením LK na základě našeho dotazu), kraj z vlastních prostředků na přímý boj proti pandemii vydal přes 118 milionů korun.

Zdroj: LKuba