Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na území Libereckého kraje platí od 14 hodin kvůli suchu zákaz rozdělávání ohně

22. 07. 2022 | 15:05

Na území Libereckého kraje platí od 14:00 kvůli suchu a zvýšenému riziku požáru zákaz rozdělávání ohně. Rozhodl o tom hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) na doporučení hasičů. Oznámení dnes zveřejnil krajský úřad na úřední desce. Zákaz platí až do odvolání.

hasIlustrAuto
ilustrační archivní foto

Kromě rozdělávání ohně ve volné přírodě je na území celého kraje zakázáno pálení klestí a zbytků po těžbě na lesních pozemcích, povolené nejsou ani ohňostroje a pyrotechnické práce či provoz parních lokomotiv. Přísnější pravidla musí dodržovat i zemědělci při sklizni. Podobný zákaz vydal naposledy liberecký hejtman ve druhé polovině srpna 2018.

V souvislosti se suchým horkým počasím vyjíždějí hasiči v kraji teď v létě denně v průměru ke dvěma požárům v přírodě. "Ve čtvrtek jsme měli čtyři, všechny se naštěstí podařilo poměrně rychle zlikvidovat," řekl ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda. Riziko podle něj roste se zvyšujícími se teplotami zejména odpoledne a k večeru.

Požár může podle Suchardy vzniknout při současném počasí velmi snadno. "Stačí i nějaký skleněný střep, který funguje jako lupa, a když je porost proschlý, může chytit," řekl. Výjimkou není podle něj třeba samovznícení balíku sena nebo požár od zemědělského stroje. Hasiči také častěji vyjíždějí k požárům v lese.

čtk