Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na záchranu a obnovu památek dá Liberecký kraj víc než 10 milionů korun. Zájem je ale dvojnásobný

29. 04. 2022 | 13:40

Rozdělení dotačního programu nazvaného Záchrana a obnova památek v Libereckém kraje odsouhlasili na svém zasedání krajští zastupitelé. Žadatelé obdrží víc než deset milionů korun.

restaurátor
ilustrační foto

„Pomoc obnově památek v našem kraji považujeme za velmi důležitou. V dotačním programu, ze kterého tyto obnovy podporujeme, máme každoročně 10 milionů korun. Zájem je sice více než dvojnásobný a nejsme tak schopni uspokojit všechny žadatele, majitelé objektů mohou ale žádat opakovaně, třeba i na postupné etapy. Možnost dotace je pro ně důležitou pomocí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V tomto programu přijal krajský úřad celkem 104 žádostí o dotaci. Podporu by mělo dostat 43 z nich a čtyři byly zařazeny do zásobníku projektů. 53 žádostí bylo navrženo nepodpořit z důvodu nedostatečného počtu bodů a vyčerpání alokace programu, čtyři žádosti byly vyřazeny kvůli nesouladu v administrativě

Program je určen k zachování a obnově movitých a nemovitých kulturních památek, prohlášených podle zákona na území Libereckého kraje – k restaurování kulturních památek nebo jejich částí, které jsou díly výtvarných umění nebo uměleckořemeslnými pracemi, prováděnému osobami s povolením k restaurování zapsanými v seznamu, který vede ministerstvo kultury.

LK/Jan Mikulička