Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nadace Euronisa zrušila kvůli covidu sbírku Pozvedněte slabé! Studenty s kasičkami letos lidé v ulicích měst nepotkají

05. 12. 2020 | 7:23

Nadace Euronisa zrušila kvůli koronavirové pandemii tradiční předvánoční sbírku Pozvedněte slabé! Studenty s kasičkami tak letos lidé v ulicích měst nepotkají. ČTK to dnes řekl ředitel Nadace Euronisa Petr Dušák. Sbírku na pomoc potřebným v Libereckém kraji i Šluknovském výběžku vyhlásila nadace poprvé v roce 2003, od té doby se podařilo vybrat bezmála sedm milionů korun. Do loňského 17. ročníku se zapojilo 11 měst a vynesla 215.000 korun.

gerbera flowers-2607466 1280
Ilustrační foto

"Počítáme ale s tím, že bychom veřejnost rádi oslovili na sociálních sítích a dali lidem nabídku, že se mohou do sbírky zapojit prostřednictvím dárcovských sms - DMS Euronisa - a poté 30, 60 nebo 90 korun. Posílá se to na číslo 87 777," doplnil Dušák. Peníze, které se vyberou, chce nadace použít na podporu obecně prospěšné společnosti Maják. Ta už 20 let zajišťuje preventivní programy na školách zaměřené proti šikaně, kyberšikaně, ale také užívání alkoholu nebo drog.

Křesťanská nadace Euronisa vznikla v roce 1995 z podnětu libereckého Sboru Jednoty bratrské. Působí v české části Euroregionu Nisa, zahrnující čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovský výběžek. S 51 miliony korun nadačního jmění patří do třicítky největších nadací v zemi. Za čtvrt století existence rozdělila přes 36 milionů korun mezi více než 300 organizací. Podporuje ty, které se věnují lidem starým a nemohoucím, lidem handicapovaným nebo matkám s dětmi v tísni.

Peníze na podporu získává Nadace Euronisa nejen z výnosů nadačního jmění a sbírky, ale také od dárců a pomáhá i benefiční aukce výtvarných děl. Letošní, která se uskutečnila 21. listopadu, vynesla bezmála 631.000 korun. Dražilo se 279 obrazů a plastik. Kvůli koronaviru se letos dražba uskutečnila pouze on-line prostřednictvím internetové aukční síně Prague Auction. Zhruba 40 procent děl kupce nenašlo, zájemci tak mají možnost je získat za vyvolávací cenu. Stačí kontaktovat nadaci na čísle 604 473 478.

čtk