Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nakažených covidem-19 v Libereckém kraji už druhý týden nepřibývá

29. 05. 2020 | 14:32

Nakažených covidem-19 v Libereckém kraji už druhý týden nepřibývá. Nový případ odhalily testy naposledy o předminulém víkendu. Podle údajů, které dnes ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR), zatím testy v kraji onemocnění prokázaly u 200 lidí, téměř 94 procent z nich už se vyléčilo.

covidChlap
ilustrační foto

Čtyři nemocní zatím v kraji komplikacím spojeným s novým koronavirem podlehli. Šlo o seniory, kteří měli i jiné vážné zdravotní potíže.

"Je tady ale ještě hodně lidí, kteří jsou v karanténách, a kde čekáme třeba na druhé vyšetření, jak dopadne. Dohledáváme také některé kontakty. Je tady velký pohyb v rámci rozvolňování opatření a uvolňování výrobních podniků, takže sem přijíždějí zahraniční dělníci, kteří se musí prokazovat PCR testy. Té práce je stále ještě hodně a bude jí hodně, protože taková situace není v celé České republice," řekl ČTK ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Testy v Libereckém kraji odhalily první případ nákazy 10. března. Hygienici zatím nechali v kraji otestovat 9032 lidí. V karanténě nařízené hygieniky je 54 lidí, dalším ji nařídili praktičtí lékaři. Na 100.000 obyvatel připadá v Libereckém kraji přes 45 potvrzených případů nemoci. Nejvíc nakažených odhalily testy na Jablonecku, nejméně nemocných měli na Českolipsko.

V celém Česku odhalily zatím testy onemocnění prokázaly u 9143 lidí, je to o 40 případů víc než ve čtvrtek ráno. Podle aktuálních informací z ministerstva zdravotnictví už se 6464 lidí uzdravilo, což je bezmála 71 procent nemocných. Nejvíc nakažených v přepočtu na obyvatele odhalily testy v Praze, nejméně případů mají v jižních Čechách. Komplikacím spojeným s covidem-19 podlehlo od začátku pandemie v Česku 319 lidí.

čtk